Obilježeno 25 godina aktivnog djelovanja Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu ove godine obilježava 25 godina aktivnog djelovanja u području sjemenarstva i rasadničarstva u Republici Hrvatskoj – prenosi Grad Osijek.

– Centar je osnovan sa ciljem uređivanja tržišta na području sjemenarstva te po uzoru na razvijene europske zemlje. Svih ovih godina uspješno poslujemo i razvijamo se, a ostvarili smo kontakte sa svim relevantnim međunarodnim institucijama, pa i OECD-om. Danas je sjemenarstvo jedan od najprofitabilnijih sektora poljoprivrede te smo samodostatni u sjemenskoj proizvodnji u nekoliko sorti u Republici Hrvatskoj – istaknula je ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić na prigodnoj svečanosti održanoj u utorak u Hotelu Osijek.

Čestitajući vrijedan jubilej zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković naglasila je važnost Centra za Grad Osijek ali i za razvoj poljoprivrede cijele Hrvatske, dodajući kako Grad  kontinuirano osigurava potpore u poljoprivredi za što je ove godine u gradskom proračunu bilo osigurano 67 800 eura.

– Ukupno je šest mjera potpora za poljoprivrednike: za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, za ulaganje u građenju, opremanju plastenika/staklenika i prostora, za uzgoj gljiva, za mlade poljoprivrednike, ekološku proizvodnju, za osnivanje obiteljskog gospodarstva, te za očuvanje i proširenje pčelinjeg fonda – kazala je Crnković najavivši nastavak potpora poljoprivrednicima i u sljedećoj godini.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana OBŽ Mato Lukić također je čestitao djelatnicima Centra njihov veliki jubilej.

– Zaista smo sretni što ovakav centar postoji na području istoka Hrvatske, i to upravo u našoj županiji. Kao što je poznato, pet slavonskih županija proizvodi gotovo 90 posto sjemena u Hrvatskoj, a jedna trećina cjelokupne sjemenarske proizvodnje dolazi iz Osječko-baranjske županije, što je velika vrijednost. Unazad nekoliko godina HAPIH i OBŽ imaju izvrsnu suradnju, i kroz Stožer civilne zaštite po pitanju aktualne afričke svinjske kuge, kao i svih analiza nakon požara u tvrtki Drava International, ali i drugih njihovih aktivnosti. Županija će im i dalje stajati na raspolaganju te očekujemo nastavak uspješne suradnje – poručio je Lukić.

Centar je osnovan 1998. godine, sa sjedištem u osječkom naselju Brijest, kao nacionalno ovlašteno tijelo za provođenje svih poslova iz područja sjemenarstva i rasadničarstva. Danas je jedan od najrazvijenijih takvih institucija u regiji i u samom je vrhu u Europskoj uniji. Zapošljava 42 stalna djelatnika, oko 15 sezonaca te surađuje sa 75 nadzornika na terenu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)