Obilježena 32. obljetnica osnutka ZNG na području Antunovca i predstavljena knjiga Antunovac 1991./1992.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Danas je (14. srpnja 2023. godine) u Antunovcu obilježena  32. obljetnica osnutka ZNG na području Antunovca. Program obilježavanja započeo je u Kulturnom centru u Osijeku predstavljanjem knjige “Antunovac 1991./1992.“ Stjepana Šarića, ratnog zapovjednika obrane Antunovca. Predstavljanju knjige nazočio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

– Riječ je o vrijednom zapisu temeljenom na dokumentima i svjedočanstvima autora i njegovih suboraca, a knjiga ostaje podsjetnik na herojsku borbu branitelja u Antunovcu kao ključne točke južne obrane Osijeka u Domovinskom ratu. Čestitam autoru na ovom velikom djelu koji će i generacijama koje dolaze pružiti istinu o hrabrosti, vjeri i želji slavonskih branitelja za Domovinom – rekao je Lukić.

Autor knjige predstavio je ključne detalje višemjesečne borbe antunovačkih snaga ratne 1991. godine, a urednik knjige Dario Topić podijelio je svoje dojmove s okupljenima.

– Najsvježija knjiga o Domovinskom ratu i rekao bih s iznimnim brojem činjenica iznesenih o ovom malom mjestu i svemu što su učinili za obranu Osijeka – rekao je Dario Topić, autor knjige.

Program je nastavljen polaganjem vijenaca ispred Crkve sv. Antuna u Antunovcu te svečanom skupštinom Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac.

– Antunovac smo branili još od veljače ‘91. kad smo započeli sa stražama, a na današnji dan iste godine osnovan je Zbor narodne garde Antunovca. Ovdje smo čuvali južni ulaz u Osijek sve do kasne jeseni i uspjeli smo u tome. Okupator je šest godina harao Antunovcem i susjednim selima, no vratili smo se 1997. godine u svoja sela i otada se trudimo graditi Hrvatsku kakvu su sanjali tih ratnih godina. S nama su tada bojište dijelili i branitelji iz Zagorja koji su i danas s nama, hvala njima, kao i svim mojim suborcima na svemu što su učinili za Antunovac – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Načelnik općine Antunovac Davor Tubanjski je istaknuo kako je ovo jedan od tih dana kad se prisjećamo Hrvatskih branitelja i odajemo počast njihovoj žrtvi te da Općina podupire braniteljske udruge i njihov rad.

Ratnih dana u Antunovcu prisjetio se i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac Stjepan Šerić koji je naglasio kako se žrtva hrabrih branitelja ne smije nikada zaboraviti.

– Kad smo u kolovozu 1991. godine govorili da nemamo dovoljno snaga na Orlovnjaku, tadašnji zapovjednik je rekao da dan obrane na Orlovnjaku donosi tri dana gradu Osijeku da se bolje pripremi. Mi smo se držali ovdje 203 dana i dali gradu vremena da se spremi i tu je veliki doprinos ove crte obrane jer je Osijek ostao nepokoreni dan – rekao je Šerić.

Na svečanoj skupštini udrugeOsječko-baranjskoj županiji dodijeljena je plaketa za doprinos radu Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac – prenosi Osječko-baranjska županija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)