Obilježena 32. obljetnica akcije “Baranja”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Jučer je obilježena 32. obljetnica akcije “Baranja”, kojom su pripadnici 107. brigade HV-a, istoga dana 1992. godine, pokušali osloboditi okupiranu Baranju, odakle je u to doba Valpovština bila svakodnevno granatirana. Program obilježavanja započeo je memorijalnom utrkom “Život za život” od spomenika 107. brigade u Valpovu do središta Belišća, a nastavio se svečanim mimohodom od mosta u Belišću prema spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave gdje su uz vojni protokol, položeni vijenci i zapaljene svijeće. Obilježavanju je nazočio i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Danas se s pijetetom i uvažavanjem sjećamo 15 poginulih pripadnika 107. brigade HV-a, “Vukova s Drave” koji su s nevjerojatnom hrabrošću i odlučnošću krenuli u akciju oslobađanja ovog dijela hrvatskog teritorija. Ti su nesebični vitezovi nastojali zaštititi svoje domove, obitelji i sugrađane svakodnevno izložene granatiranju srbočetničkih snaga s područja Baranje. Tog su jutra, na današnji dan 1992. godine, odlučno krenuli u akciju, no nažalost, nešto je krenulo po zlu i 15 je hrvatskih sinova izgubilo život, dok ih je 85 ranjeno. Upravo zbog toga, zbog sna koji oni nisu ostvarili i posljednje želje koju smo mi dočekali tek mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i Baranje, naša je dužnost doći ovdje svake godine i pokloniti se žrtvi koju su podnijeli za neovisnu Hrvatsku – kazao je Lukić.   

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović rekao je kako nas ova akcija podsjeća da Domovinski rat nije bio lagodni put do pobjede, već krvava staza puna patnje, smrti, bola i odricanja naših branitelja. – Zajedništvo, odlučnost i hrabrost, koji su karakterizirali naše suborce tijekom ove operacije i danas su nam potrebni. Svijet u kojem danas živimo sve je nesigurniji, suočavamo se s novim izazovima i prijetnjama, koje zahtijevaju jedinstvo, solidarnost i suradnju u izgradnji sigurnog i prosperitetnog društva – istaknuo je Janović.

Podsjetimo, u akciji kojom se prije 32 godina pokušao osloboditi tzv. baranjski trokut, 107. brigada HV-a imala je svoj najveći okršaj u pokušaju oslobađanja okupirane Baranje. U akciji vraćanja okupiranoga teritorija u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske sudjelovalo je oko 1.800 vojnika, a poginulo je 15 pripadnika brigade: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)