Obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja u Osijeku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Povodom Međunarodnog dana djece žrtava nasilja Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Podružnice Osječko-baranjske županije organizirala je, u nedjelju, 4. lipnja 2023. godine polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika braniteljima i žrtvama Domovinskog rata za neovisnost u Osijeku. Cilj Udruge bio je skrenuti pozornost na svu djecu žrtve nasilja, osobito na 402 djece stradale tijekom Domovinskog rata te su u tu svrhu podijelili 402 komada promotivnih materijala. Obilježavanju je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Na ovaj način želimo stanovnike Osijeka i Osječko-baranjske županije podsjetiti da se tijekom Domovinskog rata dogodilo ono najgore, a to je smrt 402 djece. Također, na današnji dan važno je spomenuti i ostale oblike nasilja, poput fizičkog, verbalnog, a u posljednje vrijeme i nasilja na društvenim mrežama te vršnjačkog nasilja. Nažalost, prošlo je tek mjesec dana od užasnog zločina u Beogradu nakon kojeg smo svi ostali zbunjeni i uplašeni, osobito djeca, a i dalje smo u potrazi za odgovorima koje je teško pronaći. Upravo zbog toga, Osječko-baranjska županija i dalje će snažno podržavati sve preventivne aktivnosti u svrhu sprječavanja nasilja nad najranjivijom skupinom, djecom – kazao je Lukić.

Dopredsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Marko Marić naglasio je kako je tijekom Domovinskog rata u gradu Osijeku smrtno stradalo više od 30 djece, a ratnih stradanja svjedoci smo i danas.

– Rat u Ukrajini svakodnevno odnosi ljudske živote, baš kao što su 90-ih godina prošlog stoljeća stradavali hrabri hrvatski branitelji i nedužna djeca. Također, ne treba zaboraviti da nažalost, djeca trpe nasilje i u obiteljima, vršnjačkim sredinama, ali i u virtualnom svijetu, o čemu također želimo govoriti i upozoravati. Zbog toga smo danas podijelili promotivne materijale kako bismo obilježili ovaj važan međunarodni datum – zaključio je Marić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)