Obilježen Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca OBŽ i 32. obljetnica osnutka 106. brigade ZNG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Svečanim mimohodom hrvatskih branitelja u srijedu je u Osijeku obilježen Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije i 32. obljetnica osnutka 106. brigade Zbora narodne garde (ZNG) – prenosi Grad Osijek.

Kolona je krenula s Trga Ante Starčevića, a cilj je bila obnovljena Kapelica Majke Božje Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na 1730 osoba od kojih je 1327 branitelja i 403 civila poginulih u Osijeku tijekom Domovinskog rata.

U mimohodu su, uz gradonačelnika Osijeka Ivana Radića i zamjenika župana OBŽ Matu Lukića, sudjelovali i osječki dragovoljci i branitelji, sve udruge proizašle iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske i policije, vatrogasne postrojbe, učenici osječkih srednjih škola, a prvi puta sudjelovali su i pripadnici 122. đakovačke brigade i 106. brigade HVO-a iz Orašja.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da je ponosan što rame uz rame može hodati s hrvatskim braniteljima koji su 1991. godine bez kalkuliranja stali u obranu svoga grada, svoga doma i svoje domovine.

-Posebno me veseli da je u mimohodu sudjelovao i velik broj mladih ljudi koji su na taj način odali počast svojim očevima i djedovima koji su se hrabro suprotstavili trećoj vojnoj sili u tadašnjoj Europi te dali nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske – kazao je gradonačelnik.

U sklopu obilježavanja Dana osječkih branitelja posvećena je Kapelica Majke Božje Kraljice Mira koja je nakon 28 godina prvi puta cjelovito obnovljena.

– Kada smo preuzeli odgovornost za vođenje grada dočekala nas je kapelica koja je bila u jako lošem stanju. Napravili smo temeljitu rekonstrukciju i ona je sada mjesto dostojno žrtve onih koji su svoje živote položili na oltar Domovine. Za to je iz proračuna osigurano oko 120 tisuća eura – dodao je gradonačelnik Radić.

Zamjenik župana Mato Lukić zahvalio je svima koji su svojom žrtvom doprinijeli da Osijek ostane nepokoreni grad.

Na Pješačkom mostu pripadnici Kohorte upalili su 32 baklje u spomen na 32. obljetnicu osnutka 106. Osječke brigade ZNG-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)