Novi iskorak u povećanju kvalitete rada i usluga Centra za autizam u Osijeku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ugovor o izradi projektne dokumentacije za preuređenje građevine javne i društvene namjene Centra za autizam Osijek potpisali su danas (23. veljače 2024. godine) obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i Luka Giljanović, član Uprave tvrtke EL3D d.o.o. iz Splita. Vrijednost ugovora je 104.375,00 eura, a rok njegova izvršenja je pet mjeseci. Potpisivanjem ugovora i osobito predstojećom izradom projektne dokumentacije Osječko-baranjske županija čini značajan korak u skrbi za osobe s autizmom, osobito u vezi osiguranja sustavne podrške osobama s poremećajima iz autističnog spektra nakon njihova školovanja, odnosno nakon 21. godine života – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Nakon provedenog javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije za adaptaciju zgrade uz sadašnji Centar u Ulici Grgura Čevapovića u Osijeku, za taj posao odabrana je ponuda tvrtke EL3D iz Splita, a glavni projektant je Boris Ileković iz Zagreba. O projektu smo počeli razgovarati prošle godine te u suradnji s roditeljima djece s poremećajima iz autističnog spektra, odnosno udrugom Dar iz Osijeka koji su inicirali da Centar za autizam treba proširiti svoje usluge, osim odgojno-obrazovnih, i na usluge iz spektra sustava socijalne skrbi. Inicijativu smo poslušali i razradili te odlučili da objekt u Čevapovićevoj ulici, koji danas nije primjeren za provođenje tih usluga, dovedemo u optimalno stanje. Planira se stoga preuređenje i opremanje postojeće zgrade u svrhu pružanja socijalnih usluga psihosocijalne podrške, rane razvojne podrške i poludnevnog boravka. Naime, znamo da poremećaj iz spektra autizma ne završava s 21. godinom života, pa roditelji i djeca imaju probleme s kojima se i dalje teško nositi iz mnogih razloga – kazao je Mato Lukić.

Naglasio je kako je Centar za autizam sklopio ugovor o pružanju socijalnih usluga s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te od prošle godine provodi dio socijalnih usluga (npr. usluge psihosocijalnog savjetovanja). Troškove financira Ministarstvo, a Županija se obvezala financirati plaće zaposlenika koji provode tu uslugu. Županija je u svom proračunu osigurala i sredstva za izradu projektne dokumentacije, kao i daljnje aktivnosti u projektu.

– Sve ranjive skupine društva, od predškolske djece do osoba starije životne dobi, imaju zakonom zajamčena prava, a problemi se javljaju na terenu. Osječko-baranjska županija stoga intenzivno razvija suradnju s udrugama civilnog društva koje mogu pružiti dodatne usluge kako bi mogli i imali gdje koristiti zakonom zajamčena prava. U ovom slučaju nije riječ o udruzi nego županijskom Centru za autizam koji provodi usluge odgoja i obrazovanja kao i dodatne socijalne usluge – dodao je župan.

Član Uprave tvrtke EL3D d.o.o. Luka Giljanović zahvalio je Županiji na ukazanom povjerenju i potpisu ugovora, za što tvrtka ima kvalitetne reference, dok je arhitekt i glavni projektant Boris Ileković rekao da danas nema puno takvih centara u Hrvatskoj, pa bi ovo mogao biti referencijalni centar u tom aspektu.

Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazio je i Vladimir Bjelobrk, ravnatelj Centra za autizam Osijek. Kazao je kako je današnji događaj izraz socijalne osjetljivosti Osječko-baranjske županije kao osnivača Centra te kvalitetne suradnje između osnivača Centra, lokalne zajednice i nevladinog sektora.

– Ovim činom Centar za autizam u Osijeku je na korak do svog pozicioniranja kao reprezentativne regionalne ustanove jer ćemo imati potpunu lepezu djelatnosti i usluga, što će se završetkom projekta i dogoditi. Vjerujem da isto mišljenje dijele i roditelji naših učenika i zainteresirane udruge. Naime, otvaranjem poludnevnog boravka na novoj lokaciji Centar za autizam imat će sveobuhvatan pristup koji će pratiti cijelu vertikalu, od ranog i predškolskog te osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja do u konačnici skrbi za osobe starije od 21 godine, što je zaista goruće pitanje na koji smo našli konkretan i sveobuhvatan odgovor – rekao je Bjelobrk te zahvalio roditeljima na strpljenju, a osnivaču i pročelnicima na osjetljivosti i pomoći u realizaciji projekta.

Inače, Centar za autizam ove školske godine pohađa 60 učenika i 10 polaznika ranog i predškolskog odgoja, i to ne samo s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije, a potrebe za uslugama su sve veće. Postoje informacije da trenutno ima više oko 10 potencijalnih polaznika poludnevnog boravka, no ta brojka je sigurno i veća.

Centar odlično surađuje sa sastavnicama osječkog Sveučilišta, prije svega Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, Kineziološkim i Filozofskim fakultetom te i na taj način odgovara na aktualne i buduće potrebe i izazove ove ustanove, između ostalih i kadrovske. Naime, kako i na nacionalnoj razini nedostaje logopeda i edukacijskih rehabilitatora, na Sveučilištu su otvoreni novi studijski programi.

– Cilj Centra za autizam je širi i veći od suštinskog i neposrednog rada s djecom, a krajnji je cilj podizanje kvalitete življenja svih naših obitelji. U tom smislu još jednom apeliram na opću populaciju u smislu senzibiliziranja i pronalaska inkluzivnog kapaciteta i osjetljivosti prema osobama s teškoćama, pogotovo prema djeci i njihovim obiteljima. Pri tomu mislim osobito na poslodavce naših roditelja da imaju senzibilitet da mi kao društvo trebamo izvući maksimalan kapacitet iz naših učenika, a u istoj mjeri trebamo dati sve od sebe da razinu kvalitete življenja naših obitelji podignemo na primjeren i dostojanstven način – poručio je ravnatelj Bjelobrk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)