Nove investicije u OBŽ: Dogradnja SN Gat i izgradnja mosta na Vuki u Laslovu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su danas (13. srpnja 2023. godine) ugovore kojima Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode omogućavaju realizaciju dva značajna projekta. Tu su projekt proširenja i dogradnje Sustava navodnjavanja Gat, čija je vrijednost 3,5 milijuna eura, a potpisali su ga s izvođačem radova, tvrtkom Odvodnja d.d. Darda te Zajednicom gospodarskih subjekata – IDT d.o.o. Osijek i Zavod za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek za stručni nadzor. Drugi ugovor odnosi se na izgradnju mosta na rijeci Vuka u Laslovu, čija je vrijednost gotovo 600.000 eura, a u projekt je izravno uključena Općina Ernestinovo, pa je ugovor također potpisala općinska načelnica Marijana Junušić – prenosi Osječko-baranjska županija.

– SN Gat je jedan od 15 planiranih sustava za navodnjavanje na području naše županije, od čega je izgrađeno pet. Nastojat ćemo ovom dinamikom što više poljoprivrednih površina staviti pod sustave za navodnjavanje, s obzirom da smo suočeni s vidljivim klimatskim promjenama kojima se moramo prilagoditi. Naša je županija okrenuta poljoprivredi i moramo razmišljati kako ćemo našu proizvodnju zadržati na razini na kojoj je, što čine sve zemlje Europe i svijeta – rekao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je zahvalio Osječko-baranjskoj županiji na interesu za razvoj sustava navodnjavanja, osobito važnih zbog ekstremnih hidroloških prilika. – Hrvatske vode su na raspolaganju za pomoć pri raspodjeli resursa, uz zatvorene sustave navodnjavanja i njihovo racionalno korištenje. Dio sredstava za izgradnju povlači se iz Ministarstva poljoprivrede, dio su europska sredstva, a dio financira i Osječko-baranjska županija, uz Hrvatske vode. Do sada smo izgradili sustave vrijedne 33 milijuna eura, na raspolaganju nam je više od 7.000 ha površine i vjerujemo da će se naši poljoprivrednici uključiti u njihovo daljnje korištenje. Plan je zajedno s Osječko-baranjskom županijom podići površine za navodnjavanje na oko 14.000 ha, čija bi vrijednost izgradnje bila oko 100 milijuna eura jer smo svjesni da se nalazimo u poljoprivrednom kraju, a mogućnost navodnjavanja značajno povećava dohotke poljoprivrednih proizvođača. Što se tiče SN Gat, na ovaj smo način ispravili pogreške iz prošlosti, s obzirom da je sustav izgrađen još 2010. godine, ali nažalost, nije se koristio, niti je bilo definirano pitanje njegova obima da bi se zainteresiralo korisnike. To smo konačno riješili i mrtvi kapital, odnosno crpna stanica na rijeci Dravi koja je za to bila izgrađena, a nije radila, sada će biti vitalni izvor vode iz rijeke – naglasio je Đuroković.

– Izgradnja SN Gat jako puno znači te nam je iznimno drago da će konačno biti u funkciji. Mi smo jedni od korisnika tog sustava, pojedinačno najveći, s 520 ha površine za navodnjavanje, a ovakav sustav značit će nam još i više u budućnosti. Mi kao grupacija već i sami radimo na sustavima za navodnjavanje te znamo njima upravljati – dodao je član Uprave PPK Valpovo Slaven Mijatov.

Igor Biglbauer, direktor Odvodnje Darda d.d. rekao je da tvrtka ima iskustva u ovakvim radovima te vjeruje da će odraditi odličan posao, i po pitanju kvalitete i roka od 16 mjeseci.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)