Najavljeno osnivanje Udruge veterana 68. bojne Vojne policije: “Zajedno u ratu zajedno u miru”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Dana 24.2.2023. u prostorijama Gradske četvrti “Industrijska četvrt ” u Osijeku, održan je drugi po redu, radni sastanak na kojem se okupio veliki broj zainteresiranih  bivših pripadnika VP, kako bi sukladno svojim mogućnostima  pomogli osnivanje nove Udruge veterana 68.bojne VP – prenosi Portal Veterani.

Nova Udruga je pokrenuta na inicijativu bivših djelatnih časnika Vojne policije Zvonka Pongraca i Zvonka Rajića.
Pongrac i Rajić su kontaktirali svoje bivše kolege i prijatelje te organizirali okupljanje, a kasnije i radne sastanke na kojima su im predočili program i rad Udruge – čiji bi glavni moto bio “Zajedno u ratu, zajedno u miru”.

Iskazan je veliki interes bivših pripadnika 68. bojne VP, a to je ujedno i cilj osnivanja ove Udruge, gdje bi svi bili ravnopravni, te uključeni u rad od samog početka. Svaki pojedinac koji želi svoje slobodno vrijeme korisno utrošiti u cilju zajedničkih interesa ima pravo utjecati i poticati  rad Udruge, prikupljati informacije te zajedničkim snagama osmišljavati nove projekte.

Iako nam je svima poznato kako već postoji slična Udruga mi želimo promijeniti narušen status prema našim kolegama. Ta Udruga  je svojim  nedjelovanjem tj. “maćehinskim” odnosom prema velikom broju svojih kolega upropastila cilj osnivanja čije su temelje postavili časni ljudi prije njih (pokojni satnik Ivan Delija). Udruga ne smije i ne može postati “privatna prčija” nekoliko pojedinaca. Mi to nismo smjeli i ne možemo dozvoliti , to se mora promijeniti, upravo iz tog razloga je nastala ideja o novoj Udruzi. Mi smo svi  časno radili svoj posao tako trebamo časno nastaviti raditi kao Veterani, stoga ovim putem još jednom pozivamo sve ostale kolege koji se žele pridružiti ostvarivanju zajednički zadanih ciljeva te  kroz okupljanje i druženje stvoriti kvalitetniji život veterana. – stoji u priopćenju.

Cilj osnivanja nove Udruge je organizirano povezivanje svih bivših i sadašnjih pripadnika 68. bojne VP-a koji su na bilo koji način doprinijeli stvaranju samostalne i neovisne RH-a kao i održavanje kontinuiranog sjećanja na poginule i umrle kolege. Kroz rad Udruge bismo štitili  naša prava, status, interes te ujedno promicali vrijednosti Domovinskog rata.
Treba napomenuti kako je Vojna policija  u vrijeme  najtežih dana Domovinskog rata bila jedna od okosnica obrane domovine a bila je raspoređena po cijeloj RH, južno bojište, zadarsko zaleđe, Maslenica, Bljesak itd.
Operativna zona djelovanja  68. bojne: Osijeka, Virovitice, Požege, N. Gradiške, S. Broda, Đakova, Županje i Vinkovaca  kojom je zapovijedao brigadir Ante Gilja.

Samim okupljanjem postavili smo temelje osnivanja te budućeg rada Udruge.
Utvrdili smo Statut udruge te plan i program za 2023. godinu.
Također su doneseni  i zaključci radnog sastanka:
Za predsjednika Inicijativnog odbora imenovan je Zvonko Rajić. Članovi Inicijativnog odbora, Damir Basar, Pero Čizić, Dubravko Juginović, Zlatko Oroz, Dario Štekić i Zvonko Pongrac, te koordinatori: za Valpovštinu Stevo Horvat, za Našice Ivica Lamot, za Đakovo Davor Leci Lacković, za Osijek Igor Toman, za Čepin Zlatko Arambašić i za Baranju Ivica Jurišić – Mišo.
Zadaća Inicijativnog odbora u sljedećem razdoblju je napraviti pripremu za Osnivačku skupštinu  te obaviti  razgovore sa potencijalnim kandidatima vezano za dužnosti  unutar udruge kao i  sve ostale radnje koje će imati za cilj osnivanje udruge a koja će biti na ponos svih bivših pripadnika 68.bVP.
Temeljem Statuta tijela udruge, koja će biti birana na Osnivačkoj skupštini, su predsjednik, zamjenik predsjednika, potpredsjednik i četiri člana veteranskog vijeća koje će biti operativno tijelo UV 68.bVP, te Nadzorni odbor i Časni sud udruge.

Želimo napomenuti da u radu udruge Vojne policije riječ i priliku  će imati svi sadašnji i bivši pripadnici Vojne policije koji su bili djelatnici i pripadnici aktivnog i pričuvnog sastava VP, a ostali će imati status počasnog i pridruženog člana.
U našoj udruzi neće biti zapreka za članstvo ukoliko je netko član ili je bio član neke druge inicijative ili udruge proizašle iz Domovinskog rata, dapače, prihvaćamo sve pripadnike Vojne policije u naše članstvo bez obzira jesu li  članovi drugih Udruga VP-a.

Svi zainteresirani mogu se javiti putem Facebook profila na linku .

“Zajedno u ratu zajedno u miru”
    U potpisu :     Inicijativni odbor UV 68.bVP

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)