Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen u Osijeku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije danas (30. travnja 2024. godine) u Osijeku je obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe. Na središnjem gradskom trgu,  predstavljena su vozila hitne pomoći i sanitetskog prijevoza te prezentirana oprema i pomagala u hitnoj pomoći. Djelatnici Zavoda građanima su mjerili krvni tlak, saturaciju kisika u krvi i šećera u krvi te davali stručne savjete – prenosi Osječko-baranjska županija.

Tom je prigodom zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić svim djelatnicima hitne medicinske službe čestitao njihov dan i zahvalio na svemu što svakodnevno čine za stanovnike županije i spašavaju živote. -Podrška Osječko-baranjske županije radu Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a bila je neupitna u prethodnom razdoblju i nastavit će se i u budućnosti kako kupovinom opreme i novih vozila tako i edukacijom zaposlenika. Raduje me da je prije mjesec dana u Osijeku s radom počela hitna medicinska helikopterska služba za svih 5 slavonskih županija – rekao je Miletić   

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije Silvana Sabo podsjetila je kako je Hrvatski sabor 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom hitne medicinske službe čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnosti i specifičnosti ove iznimne odgovorne i teške djelatnost. -Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije obavlja djelatnosti hitne medicinske pomoći s 45 timova T1 i 20 timova T2, 3 tima Hitne helikopterske medicinske službe i sanitetskog prijevoza s 19 timova. Zavod ima ugovoreno i 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu. Svi su timovi opremljeni nadstandardnom opremom, ali u našem su radu jednako važni kvalitetno obučeni djelatnici koji su puni entuzijazma, volje i ljubavi za ovaj posao – istaknula je Sabo naglasivši izvrsnu suradnju s osnivačem Osječko-baranjskom županijom koja je ove godine osigurala financiranje 12 novih vozila u vrijednosti većoj od milijun eura.

U službi Zavodu za hitnu medicinu OBŽ-a posljednje 3 godine radi i medicinski tehničar Tomislav Varga. -Raditi u Hitnoj iznimno je odgovoran i stresan posao. Najvažniji je naš dolazak do pacijenta koji treba biti u što kraćem roku kako bismo na vrijeme pružili potrebnu medicinsku skrb – ističe Varga.

Inače, Zavod za hitnu medicinu OBŽ-a čine 50 doktora medicine, 116 medicinskih sestara/tehničara i 83 vozača. Godišnje prijeđu 2,3 milijuna kilometara i izvrše više od 25.000 intervencija na terenu, 5.500 ambulantnih pregleda pacijenata, 25.000 županijskih sanitetskih prijevoza, 1.700 međužupanijskih prijevoza pacijenata, 25.000 prijevoza dijaliziranih  pacijenata i više od 5 sanitetskih  prijevoza pacijenata u inozemstvo. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)