Na FAZOS-u otvorena 1. Međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom “Izazovi poljoprivrede u uvjetima klimatskih promjena“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, jučer (19. rujna 2023. godine) je otvorena 1. Međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom “Izazovi poljoprivrede u uvjetima klimatskih promjena“. Tijekom tri dana trajanja sudionici iz 15 zemalja će razgovarati o budućnosti poljoprivredne proizvodnje, duboko pogođene nezaustavljivim klimatskim promjenama. Uz dekana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti prof.dr.sc. Krunoslava Zmaića, otvorenju konferencije nazočili su rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede Sandra Zokić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić te zamjenik župana Mato Lukić – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Osijek i Osječko-baranjska županija ne mogu biti bolji domaćini ove međunarodne konferencije jer se upravo ovdje treba razgovarati o svim mogućim mjerama i rješenjima za prevladavanje problema izazvanih klimatskim promjenama. Mi smo poljoprivredni kraj koji živi od zemlje zbog čega je izuzetno važno čuti stručnjake i njihove prijedloge kako da doskočimo određenim izazovima u poljoprivrednoj proizvodnji. Osječko-baranjska županija godinama ulaže u poboljšanje poljoprivredne infrastrukture izgradnjom sustava za navodnjavanje, Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, ali i nizom mjera i potpora u poljoprivredi što ćemo činiti i u budućnosti – istaknuo je zamjenik župana Mato Lukić.

U tri dana konferencije sudjelovat će preko stotinu domaćih i stranih autora, desetak pozvanih predavača, a u programu je najavljeno oko 40 prezentacija radova podijeljenih u 6 sekcija plus sekcija postera. Izloženi radovi  nastojat će, između ostaloga, ponuditi odgovor na to kako u budućnosti prilagoditi stočarsku, ratarsku i voćarsku proizvodnju klimatskim promjenama i kako organizirati proizvodnju koja bi bila otporna na zagađenje tla i zraka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)