Lukić: Vodostaji Drave i Dunava blago rastu, ali stanje nije zabrinjavajuće

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Obnašatelj dužnosti župana i načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić izvijestio je tijekom dana kako stanje vodostaja na Dravi i Dunavu nije alarmantno, unatoč njihovu blagom porastu. Ponovno je upozorio građane da život uz rijeku nosi i određene opasnosti te ih zamolio da budu oprezni u svojim aktivnostima na i oko rijeka – prenosi Osječko-baranjska županija.

– U sljedećih nekoliko dana ipak očekujemo stagnaciju vodostaja, no žurne službe su na terenu, prate situaciju i brinu o sigurnosti građana i njihove imovine. Trenutno se odvija uspora rijeke Drave koja utječe na visinu vode u gradu Osijeku, a prema posljednjih podacima visina je oko +370 centimetara. Očekujemo povećanje vodostaja za dodatnih 30-ak centimetara u sljedećim danima. Što se tiče vodostaja Dunava, u Batini je bio oko +620 centimetara, a u Aljmašu +633 centimetara, ondje je i u blagom porastu i procjena je da bi mogao rasti još 25 centimetara. Oštećenja na nasipima nije bilo, a sve ono što je uočeno tijekom proteklog vikenda je sanirano i ne očekujemo njihovo daljnje oštećenje uslijed pritiska vode – kazao je Lukić. Izvijestio je kako su velike količine oborina tijekom prijepodneva bile razlog prelijevanja vode preko ceste Đakovo-Našice, gdje su intervenirale nadležne službe i građevinski strojevi.

Pročelnik osječkog Područnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec istaknuo je kako im ova situacija nije nimalo iznenađujuća te su je sve službe dočekale spremne.

– Na nekoliko mjesta u županiji drveće je palo na prometnice, zatvorena je DC Orahovica – Feričanci, a prometnica D515 prema Potnjanima bila je zatvorena zbog plavljenja vode, s obzirom da se radi o depresiji koja se uslijed većih količina oborina lako ispuni vodom i preplavi prometnicu. Međutim, situacija je riješena i prometnica je otvorena za promet – rekao je Grgec. Dodao je kako na području Osijeka, u Banovoj ulici, zbog velikih oborina, kanalizacija nije mogla prihvatiti svu vodu, ali su djelatnici osječkog “Vodovoda” prepumpavanjem vode ubrzo riješili taj problem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)