Kvaliteta zraka u Osijeku se popravlja, učenici od sutra u Osijeku i okolnim mjestima ponovno u školskim klupama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U ponedjeljak je u Osijeku održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje su javnosti na konferenciji za novinare iznesene najnovije informacije vezane uz stanje požarišta, kakvoću zraka i nastavu u školama – prenosi Grad Osijek.

Zapovjednik JVP-a Grada Osijeka Goran Ivković rekao je kako je policija izuzela dio tragova s požarišta, koji su fiksirani fotoaparatom, i dopustila nanošenje zemlje na dio požarišta koji se dosta izdimljavao, a vatrogasci ga nisu mogli dohvatiti opremom za gašenje.

– U suradnji s policijom dogovorili smo da na dio uz zapadnu ogradu možemo navoziti zemlju, od 7 sati je uključena mehanizacija. Vjerujem da ćemo uskoro i to riješiti, ostaje nam nekih 1000 kvadrata u samom centru požarišta. Sutra dolaze vještaci iz forenzičkog centra “Ivan Vučetić”, koji će izuzeti tragove, vjerujem da ćemo sutra moći završiti gašenje.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ Nataša Turić istaknula je kako se nastavlja kontinuirano praćenje kvalitete zraka na širem osječkom području, a riječ je o kvalitativnim i preliminarnim podacima.

– Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini. Koncentracije svih spojeva padaju i sada su izrazito niske. Mjere i dalje vrijede, a najbitnije je da se što više boravi u zatvorenim prostorima dok traje izdimljavanje, a ono će se uskoro smanjiti. Puno je bolja situacija nego prethodnih dana – rekla je Turić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul rekla je da od sutra normalno s radom nastavljaju i srednje i osnovne škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija.

-Danas smo donijeli odluku da se od sutra u svim školama održava nastava jer je izdimljavanje izrazito malo i do kraja dana će biti postpuno zaustavljeno. Kako je kvaliteta zraka znatno bolja smatramo da učenici mogu krenuti na nastavu.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka Dragan Vulin izvijestio je kako će od utorka škole i vrtići na području grada Osijeka raditi prema redovitom rasporedu.

– Stanje na požarištu je takvo da je izdimljavanje svedeno na minimum. Vjerujem da će do kraja dana u potpunosti biti sanirano, odnosno da ga više neće ni biti. Pratimo stanje kvalitete zraka i vidimo da su koncentracije svih plinova u izrazitom padu, uz činjenicu da je jučer tijekom dana puhao jak sjeverac koji je dobrim dijelom propuhao i očistio cijeli grad. Jučer smo preventivno odgodili nastavu, od sutra će se u svim osječkim osnovnim školama nastava odvijati normalno.

Govoreći o kvaliteti vode, izvijestio je da se analize vode kontinuirano provode od trenutka izbijanja požara te da do danas nisu zabilježene povećane koncentracije tvari koje bi mogle ugroziti zdravlje i sigurnost građana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)