Hrvatska obilježava obljetnicu međunarodnog priznanja i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Danas obilježavamo 32. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnicu završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.
Hrvatsku su 1992. priznale članice Europske zajednice te Austrija, Bugarska, Mađarska, Malta, Poljska, Kanada i Švicarska. 
Datumi 15. siječnja 1992. i 15. siječnja 1998. ključni su i sudbonosni u suvremenoj hrvatskoj povijesti i za hrvatsku državnost, odnosno samostalnost i puni suverenitet. Dan međunarodnog priznanja Hrvatske spomen je na trenutak u kada je svijet priznao neovisnost hrvatske države. Mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja pod puni suverenitet i ustavno-pravni poredak vraćen je posljednji dio dotad okupiranog hrvatskog teritorija, bez ispaljenog metka ni izgubljenog ljudskog života. Stoga ova dva povijesna događaja obilježavamo zajedno na današnji dan uz ponos na sva zajednička postignuća u protekla tri desetljeća i s trajnom zahvalnošću hrvatskim braniteljima i svima koji su u Domovinskom ratu podnijeli žrtvu za slobodu Hrvatske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)