Hidroponski vrt u Dječjem vrtiću „Bajka“ u Strizivojni

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Mali znanstvenici u Dječjem vrtiću „Bajka“ u Strizivojni bave se zanimljivim aktivnostima u sklopu njihovog novog posebnog programa „STEM u vrtiću“. Uz pomoć svojih odgojiteljica i ostalih djelatnika, u vrtiću su napravili hidroponski vrt, plastenik i pravi laboratorij. Njihov hidroponski vrt prilikom posjete Općini Strizivojna obišli su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Izvrsno je vidjeti ovu razinu inovativnosti u pristupu djeci, znamo da je vrtić mjesto i zabave i edukacije, no projekt koji se provodi u vrtiću „Bajka“ nadilazi odgojne i pedagoške standarde. Djeca najbrže uče, osobito kroz zabavu, pa ih iskustva i znanja koja stječu u vrtiću mogu usmjeriti u buduća zanimanja. Strizivojna je općina s razvijenom poljoprivredom, pa je za ove mališane vrlo korisno što se upoznaju s intenzivnom proizvodnjom voća i povrća jer na njima ostaje i opstaje budućnost hrvatskog sela – rekao je Lukić. 

U hodniku vrtića postavljen je pravi hidroponski vrt u kojemu iz vode rastu zelena salata i jagode, a mali STEM-ovci su sa svojim odgojiteljicama svakodnevno posvećeni brizi za njihov napredak.

– Jako puno su istraživali hidroponiju. Svaki dan mjere pH vode, temperaturu, količinu hranjivih tvari u vodi i brinu se da je salati i jagodama ugodno i toplo – kaže ravnateljica Ivana Šimić. 

Brigu o biljkama vode i na jedan drugačiji način, s pomoću aplikacije na tabletu, kojom upravljaju i održavaju parametre rasta. Osim hidroponskog vrta, podigli su plastenik na terasi vrtića i gredice za sadnju u dvorištu gdje biljke rastu u zemlji. U plasteniku sade različito sjemenje i s pomoću vremenske stanice bilježe i podešavaju vlažnost i temperaturu zraka. Svojim vrtićkim aktivnostima oduševili su i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković koja je istaknula kako iznimno cijeni nastojanja odgojiteljica da djeci uz standardni vrtićki program približe i posao modernog poljoprivrednika.

– Nadamo se da će djeca iz našeg vrtića kroz ovakav svakodnevni interdisciplinarni pristup učenju, jednog dana postati pravi poljoprivrednici i stručnjaci u uzgoju biljaka – poručila je ravnateljica.

Strizivojna jedna je od vodećih općina na području Osječko-baranjske županije, ali i Hrvatske po udjelu mladih poljoprivrednika u poljoprivrednoj proizvodnji. Stoga je izabrana i za pilot projekt „Prvo digitalno selo u Hrvatskoj“ kojim će se tijekom godine dana provedbe staviti naglasak na uvođenje modernih tehnologija u svim granama poljoprivrede, ali i drugim područjima kojima se podiže kvaliteta života na selu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)