HEROJI OSIJEKA: Drugovi sada je dosta, nemate mandat pretvoriti Osijek u grad srbijanskog turbo kič folka i kafanskih cajki

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


“Dok čitava domoljubna Hrvatska i dijaspora, više nego ikad prije, dostojanstveno odaje počast žrtvama velikosrpske agresije u Vukovaru i Škabrnji u „europskom“ Osijeku ponovo se događa invazija srbijanskog turbo kič folka tzv. „cajki“. Kako bi nova kvazi kulturna agresija sa istoka možda bila u javnim medijima prikazana ili opravdavana kao trend i nedostatak glazbe hrvatskih izvođača, organiziranje „inostrane“ najmizernije kafanske zabave od strane Studentskih zborova fakulteta iz sastava Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji su im osnivači i to uz obilnu pomoć proračunskih sredstava svih građana smatramo apsolutno neprihvatljivo i isto predstavlja obrazovni, kulturni i moralni debakl.

Iživljavanje nametnutih lidera Studentskih zborova na Brucošijadi uz koncert Milice Todorović, kada je sportska dvorana „Zrinjevac“ u Osijeku pretvorena u balkansku kafanu i na parketu; gdje djeca imaju tjelesni odgoj, a sportaši treniraju i nastupaju u različitim sportskim natjecanjima; točila su se i prolijevala alkoholna pića prevršilo je sve mjere i granice zdravog razuma, pristojnosti i kulture grada. Upravo toga četvrtka 23. veljače 2023. u medijima se pojavila reakcija Osječke Gradske uprave koja je izvijestila kako neće odobriti korištenje gradskog prostora za organizaciju turbo-folk-a. Istoga dana prvi čovjek grada izjavljuje : „Osijek je srednjoeuropski grad“ i „…svom timu dat ću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoeuropske metropole koju gradimo.“.…. Ima li većeg licemjerja od ovakvih izjava dok se u naravi sufinanciraju i promoviraju cajke u javnom gradskom prostoru i istoga se dana „dešavaju“ u dvorani Zrinjevac.

Uz pomoć Grada Osijeka i odobravanja korištenja javne površine na lijevoj obali Drave za koncert srbijanskog pjevača Miroslava Ilića, četničkog huškača iz Mrčajevaca 23. kolovoza na otvorenju „Dana prvog hrvatskog piva 2023“ Osijek je pretvoren u šabački vašar pa čak i nešto puno gore. Na naše negodovanje i zahtjev za povlačenje odobrenja korištenja gradske površine za sporni koncert očekivano nam nije odgovoreno. Uslijedila je poznata osječka „Šutnja“ sukladno nazivu tv serije inspirirane neprocesuiranim slučajem iz osječkog Doma za djecu i mladež.

Najnovija ekshibicija podobne „zlatne mladeži“ na poziciji u Studentskom zboru FAZOS-a, kojima se ponovo dopušta i očigledno sufinancira organizacija nove cajka brucošijade 23. studenog 2023. uz Zoranu Mićanović turbofolkericu iz Šapca u Bolero clubu, niti 100 metara od zaštićenog grafita pokojnog branitelja Predraga Sušca nastalog u noći okupacije Vukovara 18. studenog 1991. „OSIJEK NEPOKORENI GRAD“ zapravo je još jedan slučaj javnog raskalašenog primitivizma.

Na facebook stranici Studentski zbor FAZOS isti događaj najavljuju sa „Službena brucošijada Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti“, Čujte i počujte sprema se lom! Ma koga briga… SIPAJ NE PITAJ! Vidimo se na najboljoj zabavi u gradu!“

No, gotovo još nevjerojatnije je, već najavljeno još jedno turbo folk „dešavanje“ i to u vrijeme Adventa 14. prosinca 2023. u šatoru pored ZOO hotela sa, pogađate, Milicom Todorović. Čudno je samo kako studentski turbo-folk funkcioneri (ili kraće po osječkom slengu „ljakseri“) nisu izlobirali Milicu i Zoranu u službeni program Adventa u Osijeku, što nas ne bi iznenadilo već iduće godine.

O ukusima i trendovima može se pokrenuti polemika, no ne i na odobravanje sufinanciranja javnim novcem svih građana kafanske kvazi zabave najprimitivnije razine za iživljavanje i sprdnju po ukusu funkcionera studentske mladeži. Tko su i odakle su ti studentski sekretari?

Što reći na ovo osim da se Osijek nastoji gurnuti u blatno dno, no možda ima još i nešto gore ukoliko ovako javno ne progovorimo i konačno se ne suprotstavimo sveopćoj degradaciji grada i njegovih stoljetnih glazbenih, kulturnih, tradicijskih i domoljubnih vrijednosti.

Ima li kraja ovoj kulturnoj agresiji i devastiranju obrazovanja, kulturnih vrijednosti i morala od strane pozicionirane ekipe ili je to tek početak potpune bizantske okupacije i terora u Osijeku uz nametanje „kvazi kulture“ i kič ukusa dotepenjaka i njihovih potomaka u novu hrvatsku državu, vrijeme će pokazati.

Minoriziranje naroda zapadne, srednjoeuropske kulture i nametanje, sa više razina, neprihvatljive istočnjačke kafanske kvazi kulture „čaše lomom ruke mi krvave“ i to od strane kulturno zalutalih studentskih elitista odgajanih u mračnim cajkaškim klubovima, sada nije samo trendovski fenomen, nego problem apsolutne kulturne agresije potpomognute bombardiranjem medijima o navodno mega uspješnim i popularnim turbo-folk primitivnim poskočicama koje su nametnute unutar prostora, koji nije reagirao na kulturološku degradaciju glazbe, mode, komuniciranja i vrijednosti modernog društva. Muzika za idiote postaje mainstream i prihvatljiva unutar dijela korumpiranog i moralno devastiranog društva, kao očiti odraz sveopće degradacije.

Povijest protječe u generacijskim ciklusima, koji se izmjenjuju svakih dvadesetak godina, a svaki ima svoje posebnosti. Ovaj cirkuski period kvazi kulture kafanskog kiča i idiotizma odraz je sveukupnog stanja u društvu.

Identificiranje sa uvoznim neukusom s istoka produkt je bunta i nezadovoljstva na period metamorfoze društva kojem svjedočimo i kojeg smo sudionici. I svi u toj anomaliji nosimo jedan dio krivnje i odgovornosti. Najveći zasigurno ljudi na pozicijama koji su za to plaćeni ili to žele biti. Od njih se očekuje, a to je između ostalog zaštita i promicanje kulturnih i povijesnih vrijednosti svoga grada.

Kulturni Osijek uvijek je znao prepoznati duh vremena i sasvim sigurno ima snage za novo buđenje, kreiranje i promoviranje svoje kulture u svom gradu i neće prihvatiti nametanje kulture „sakupljača perja“.

I za kraj drugovima iz Sveučilišnih i političkih institucija te njihovim satelitima poručujemo: „Europski Osijek za čiju je slobodu položen život 1730 branitelja i civila nećete pretvoriti u srbijansku kafanu, za to nemate mandat, niti ćemo vam to dopustiti.“

Osijek, 21. studenog 2023.

HEROJI OSIJEKA udruga hrvatskih branitelja, invalida, stradalnika, domoljuba i njihovih obitelji

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)