Helikopter hitne medicine uskoro će letjeti iz Osijeka

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Osijek će uskoro imati uspostavljenu Hitnu helikoptersku medicinsku službu koja će pokrivati istok zemlje. Uz Osijek, gradovi koji će također imati letove hitne helikopterske medicine su Zagreb, Rijeka i Split – javlja Hrvatski radio Osijek.

Riječ je o projektu čiji je rok za provođenje 7 godina na području Osječko-baranjske županije, istaknula je ravnateljica zavoda za hitnu medicinu u Osijeku, Silvana Sabo i dodala kako će usluge helikopterske hitne medicinske službe biti operativne 24 sata sve dane u tjednu u bazama Split i Rijeka, a u razdoblju dnevne vidljivosti svakim danom u bazama Osijek i Zagreb. 

Operativni tim u helikopteru sastojat će se od pilota, medicinske sestre, tehničara i doktora koji su prošli specijalnu obuku za spašavanje helikopterom. Proces spašavanja počinje tako što će se helikopter s bazom na Klisi podizati na zahtjev prijavno dojavne jedinice za područje pet slavonskih županija i zatim uputiti na mjesto nesreće, tamo će se zbrinuti unesrećeni te prevesti do operativne površine za slijetanje i uzlijetanje koja će se nalaziti južno od bolnice kod parkirališta Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Slijetanjem Hitne helikopterske medcisnke službe pacijenta će preuzeti tim hitne pomoći i prevesti do hitnog prijema u KBC-u Osijek. 

Voditelj Službe za tehničke poslove Kliničkog bolničkog centra Osijek, Zorislav Güttler pojasnio je s tehničke strane proces prijevoza Hitne helikopterske medicinske službe. Kaže kako će Helikopter dolaziti s južne strane. Kod površine s crvenim slovom H, odnosno markera, spustit će se na visinu od metar do metar i pol i lebdjet će do površine za slijetanje, veličine 6 x 6 metara. Vozilo Hitne medicinske pomoći dolazit će do ceste i kolicima će ekipa dolaziti do helikoptera. Postavljena je i vjetrulja. Radi se o privremenoj površini, do izgradnje novog KBC-a, kada će se na toj lokaciji i certificirati helidrom. Ovo je operativna površina, za nju nije trebala građevinska dozvola, dodaje Güttler i kaže kako su u njezinu izgradnju uložena minimalna sredstva. 

Kako bi sve bilo napravljeno kako treba nekoliko je puta održan sastanak s predstavnicima Ministarstva i Hitne helikopterske medicinske službe koji su dali naputke kako to treba izgledati te se gledalo se da se uništi što manje zelenila i sruši što manje drveća zbog čega je lokacija južno od bolnice najprihvatljivija. 

Rad helikoptera hitne medicinske službe u Osijeku planiran je za početak lipnja, otrkiva Sabo, a Güttler je rekao kako je lokacija za slijetanje i uzlijetanje helikoptera privremena dok se ne izgradi novi Klinički bolnički centar u Gackoj ulici gdje će biti posebno predviđeni prostor za rad Hitne helikopterske medicinske službe. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)