Green Matrix Summit: Skup vrhunskih stručnjaka o tranzicijskim izazovima suvremenog doba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osječko-baranjska županija u suradnji s Gospodarskim centrom OBŽ d.o.o. organizira GREEN MATRIX SUMMIT 2023. koji je posvećen Europskoj godini vještina potrebnih za zelenu i digitalnu tranziciju i transformaciju gospodarstva, podizanje razine svijesti o borbi s klimatskim promjenama i značaju European Green Deal za dobrobit i zdravlje građana i budućih generacija. Sammit će se održati 14. i 15. prosinca 2023. godine u Gospodarskom centru OBŽ u Osijeku, i to pod pokroviteljstvom Europske komisije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – prenosi Osječko-baranjska županija.

Program  prvog Green Matrix Summita predstavljen je danas (27. studenoga 2023. godine) na konferenciji za medije, a govorili su zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić, saborska zastupnica Nataša Tramišak i direktorica Gospodarskog centra OBŽ Ivana Rešetar.

– Green Matrix Summit je već 21 manifestacija i događanje u Gospodarskom centru OBŽ, koji je otvoren u travnju ove godine, što potvrđuje veliku potrebu za ovakvim centrom. Potvrđuje i da je Osječko-baranjska županija pri pokretanju i izgradnji GC-a mislila na potrebe gospodarstvenika i na njima potrebnu infrastrukturu kako bi izložili i prezentirali svoje proizvode, stekli nova partnerstva i poslove te možemo zaključiti da GC ispunjava samu svrhu. Termini za događanja u siječnju su već popunjeni, a nadamo se da će tako biti tijekom cijele 2024. godine – rekao je Mato Lukić, a o samo događaju je kazao:

– Drago mi je što ćemo u dva dana Summita ugostiti niz relevantnih stručnjaka koji će svoja znanja i vještine prenijeti na sve nas koji u principu živimo ili bi trebali živjeti u skladu s klimatskim, epidemiološkim, zdravstvenim i svim drugim aktualnim promjenama i problemima. Sve oko nas se mijenja, ukupni svijet se mijenja i trebali bi u skladu s tim poduzimati određene korake, pa i na drugačiji način razmišljati, a odgovore na upravo takva pitanja ponudit će stručnjaci na Summitu, najavio je.

Saborska zastupnica Nataša Tramišak naglasila je kako je ideja o pokretanju ovog događaja ujedno i sama namjena i svrha GC-a, a to je podizanje gospodarske vidljivosti Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Uz niz događanja koja su održana ove godine, kao i već poznatih sajmova, ovo je zapravo događaj koji označava veliku promjenu u načinu funkcioniranja i rada GC-a. Svrha i smisao Summita je dovođenje renomiranih gospodarskih subjekata na prostor GC-a i OBŽ, a priliku smo vidjeli u izazovima koji se spominju i koji će nas pratiti u novom desetljeću. Naime, vrijeme  je zelene i digitalne tranzicije i transformacije, industrijska tranzicija Europe i svijeta, pa tako i Hrvatske već je započela te i Grad Osijek i OBŽ trebaju pronaći svoje mjesto. Ovim činom i događajem pokazujemo da itekako pratimo trendove i promjene te idemo u korak s njima i možemo podići razinu gospodarstva na novu dimenziju. Bitno je da nam je partnerstvo u događaju prihvatilo i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. Događaj je na visokoj razini, od raznih ministarstava, javnih institucija na nacionalnoj i regionalnoj razini, akademske zajednice te velikih, srednjih i malih gospodarskih subjekta. Na jednom mjestu imat ćemo i umreženost i komunikaciju sva tri sektora važna u društvu, javni, zdravstveni i gospodarski. Oni svi zajedno moraju nositi ovu važnu promjenu i biti predvodnici budućih inovacija, radnih mjesta i poslova koji će se otvarati u OBŽ. Tako se pozicioniramo na kartu svih budućih izazova koji će se događati u tranziciji, a znamo da je Republici Hrvatskoj na raspolaganju do kraja desetljeća oko 25 milijardi eura te trebamo posegnuti upravo za tim sredstvima kako bi se ovdje još više ubrzala naša gospodarska aktivnost – rekla je Nataša Tramišak.

Direktorica Gospodarskog centra OBŽ Ivana Rešetar detaljno je predstavila je program Summita. Naglasila je da će se tijekom dva dana Summit-a, na tri tematske pozornice održati osam prezentacija i 13 zanimljivih panela praćenih umrežavanjem više od 50 panelista, političkih dužnosnika, tehnoloških stručnjaka i lidera koji će zaokružiti aktivnosti pokrenute na obrazovnoj, znanstvenoj i gospodarskoj razini u promociji razvoja novih vještina koje prate razvoj novih tehnologija.

Summit će sadržavati i izlagački dio, kao i ugostiteljsku ponudu, a ulaz je besplatan. https://gospodarskicentarobz.hr/sajam/green-matrix-summit/

Svečano otvorenje Green Matrix Summita bit će 14. prosinca 2023. godine u 11.00 sati u zgradi Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, na adresi Gospodarska zona 10 u Osijeku.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)