Gradonačelnik Radić u Rijeci na sastanku Inicijative 4 grada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Rijeci je održan drugi sastanak „Inicijative 4 grada na kojem su gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke  i Osijeka razgovarali o tri teme od zajedničkoga interesa- priuštivom stanovanju, zelenoj tranziciji i digitalizaciji – prenosi Grad Osijek.

Podsjećamo, „Inicijativu 4 grada“, kao platformu za suradnju na temama i projektima od zajedničkog interesa na dobrobit građana, pokrenuli su u ožujku u Zagrebu gradonačelnici Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović i Ivan Radić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je u Rijeci osječke prednosti poput odvajanja otpada i priuštivog stanovanja, ali i slabije točke, poput digitalizacije u  kojoj će svakako primijeniti dobra iskustva ostalih gradova.

„U pogledu priuštivog stanovanja Osijek je u najboljoj situaciji. Nedavno smo izgradili zgradu  sa 68 gradskih stanova za najam i usrećili 68 obitelji. Investicija je to grada Osijeka koja nas je stajala 3 milijuna eura. Najam u tim stanovima  je 4 puta jeftiniji od tržišnoga u ovom trenutku. S tim modelom nastojimo nastaviti i u budućnosti. Grad Osijek nema problema s prostorom koji je komunalno opremljen. Veseli me i činjenica, a čuo sam se s ministrom Bačićem, da će sva četiri velika grada kao i Udruga gradova biti uključeni u izradu novoga zakona.  

Što se tiče gospodarenja otpadom Osijek je otišao najdalje od svih velikih gradova sa preko 50 posto odvojenog prikupljanja otpada, dok je u pogledu digitalizacije Osijek u najlošijoj situaciji i ovdje treba pohvaliti ponajprije Rijeku  koja je prva krenula s digitalizacijom, Split koji je nedavno predstavio svoju funkcionalnu aplikaciju i Zagreb koji je također ispred Osijeka. Iz osječke i moje perspektive, bitno je što smo i danas razgovarali o digitalizaciji, kako bismo iz iskustva ova 3 grada naučili i prevenirali pogreške s kojima su se susretali „-rekao je gradonačelnik Radić.

„Teme priuštivog stanovanja, zelene tranzicije i digitalizacije su zajedničke – neki gradovi su učinili iskorake u odnosu na neke druge, ali ovo je prilika da prije svega učimo jedni od drugih i da bez obzira na naše političke razlike u razvojne projekte krećemo zajedno. Drago mi je da Inicijativa 4 grada ide dalje, da naše stručne službe komuniciraju, stvarajući time okruženje dijaloga, zajednički učeći i iz tuđih iskustava iznalazeći najbolja rješenja i nastojeći ih primijeniti ih u gradovima u kojima smo dobili povjerenje građana“, poručio je gradonačelnik Rijeke Filipović, naglašavajući kako je upravo stvaranje zakonodavnog okvira za priuštivo stanovanje tema na kojoj se intenzivno radi.

Kako je kazao gradonačelnik Splita Ivica Puljak, usvojen je zaključak kako su, nakon vrlo produktivnih sastanaka i konstruktivnih ideja, predstavnici četiri grada spremni pristupiti ministarstvu i ostalim državnim institucijama s ciljem zajedničkog iznalaženja novog zakonskog okvira kao temelja za osiguravanje većeg broja stanova za priuštivi najam za građane.

“Svi zajedno smatramo da je rješenje u gradnji i stavljanju na tržište velikog broja stanova za dugoročni najam u našim gradova, kako bi mogli privući neke nove mlade ljude da dođu kod nas stvarati neke nove vrijednosti. Prvi model koji predlažemo je da se država, uz komercijalne i razvojne banke, uključi u financiranje jednog dijela modela gradnje velikog broja stanova za dugoročni najam. Nakon što smo zaključili da je u našim gradovima velik broj praznih stanova, drugim modelom koji predlažemo, po uzoru na Barcelonu, željeli bi ih staviti na tržište i napraviti fond koji bi bio spona između onih koji iznajmljuju i onih koji unajmljuju. Treći mehanizam, za koji bi željeli predložiti izmjene zakonske regulative, jest prenamjena neke od zona u našim gradovima za priuštivo stanovanje, kroz kojeg bi se kombiniralo obično i priuštivo stanovanje”, kazao je gradonačelnik Puljak. Dodao je kako je u Splitu Korešnica najvažniji projekt stanogradnje, tamo će se izgraditi 1000 stanova, u prvoj fazi 300 njih, a na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća idu izmjene UPU-a tog područja te će Grad Split nakon toga pokrenuti razgovore s ministarstvom o načinu financiranja.

Gradonačelnik Zagreba Tomašević osvrnuo se na teme zelene tranzicije, u sklopu koje se raspravljalo o energetskoj obnovi javnih zgrada, obnovi flote javnog gradskog prijevoza te načinu gospodarenja otpadom. Što se tiče energetske obnove javnih zgrada, sva četiri grada planiraju znatan investicijski ciklus te razgovaraju s Europskom investicijskom bankom o okvirnom zajmu kojim bi financirala ne samo energetska obnova, već i postavljanje solarnih panela  na javne zgrade, od vrtića i škola do domova za starije, komunalnih poduzeća i slično.

„Raspravljali smo na koji način ćemo obnoviti vozni park i učiniti ga ugljično neutralnim, odnosno prilagoditi se i napraviti iskorak u ublaženju klimatskih promjena i emisiji stakleničkih plinova. Zaključak je da ćemo s nadležnim ministarstvom prometa nastaviti razgovore, ali primijeniti i različite strategije, tako da je moguće da će Osijek i Split više ići prema autobusima na električni pogon, dok će Zagreb i Rijeka, uz kombinaciju s autobusima na električni pogon, više ići prema autobusima na vodik“, kazao je gradonačelnik Tomašević.  

Poseban je naglasak stavljen i na temu gospodarenja otpadom, gdje svi gradovi nastoje što više naučiti jedni od drugih, uvažavajući činjenicu da se svaki grad suočava s različitim problemima, od gustoće naseljenosti, mogućnosti gradnje podzemnih spremnika do načina gradnje i funkcioniranja centara za gospodarenje otpadom.

Nakon što je Inicijativa oformljena u Zagrebu i prvi radni susret održan u Rijeci, dogovoreno je da će se idući  susret održi u rujnu u Splitu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)