Gradonačelnik Radić primio Ivicu Lučića, dobitnika povelje ”Zvonko Festini”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ivici Lučiću, ravnatelju i glumcu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića dodijeljeno je veliko priznanje za dosadašnji rad – nagrada za životno djelo – povelja “Zvonko Festini” u sklopu programa 29. Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji – prenosi Grad Osijek.

Tom prigodom u ponedjeljak ga je u prostorima Grada Osijeka primio osječki gradonačelnik Ivan Radić te poručio da je nagrada na ponos i Dječjega kazališta i Grada.

– Čestitam Ivici Lučiću na ovom vrijednom priznanju. Nagrada za životno djelo, Povelja „Zvonko Festini“, došla je kao kruna 30.-godišnjeg umjetničkog rada kojega je Ivica Lučić proslavio prošle godine – kazao je gradonačelnik.

– U protekle dvije i pol godine zajedničke suradnje podigli smo kroz novi kolektivni ugovor materijalna prava svih zaposlenih u Dječjem kazalištu, te smo krenuli u energetsku obnovu zgrade dječjeg kazališta za što je kroz NPOO osigurano 220 tisuća eura. Također, namjeravamo i temeljitu obnovu pozornice kazališta. Taj nam je projekt prošao na natječaju Ministarstva kulture za što smo dobili oko 60 tisuća eura – dodao je.

Podsjetio je da će u energetsku obnovu zgrade Dječjeg kazališta, GISKO-a i Barutane, ukupne vrijednosti 1,7 milijuna eura, te da su u tijeku radovi na uređenju Koncertne dvorane, prve u povijesti Osijeka, vrijedni 1,7 milijuna eura.

– Kroz ITU mehanizam u idućem financijskom razdoblju planiramo temeljitu obnovu zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, te projekt Gradske knjižnice. Također, planiramo rekonstrukciju zgrade i dvorišta u Boesendorferovoj ulici koja će biti namijenjena osječkoj kulturi. Mogu slobodno reći, da Grad Osijek ulaže nikada veća sredstva u kulturu. Tako smo u proračunu ove godine osigurali 5,1 milijun eura što je povećanje u odnosu na 2023. za gotovo 600 tisuća eura. Odnosno, riječ je o povećanju za čak 42% u odnosu na zatečeno stanje 2021. godine kada je za kulturu bilo osigurano 3,6 milijuna eura – rekao je gradonačelnik Radić.

Ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lučić zahvalio je gradonačelniku na primanju kojim je dodatno dao na značenju nagradi za životno djelo, ali i na kontinuiranoj potpori kazalištu.

Naglasio je da to ne bi bilo moguće bez potpore kolega u kazalištu koji su također, pogotovo u protekle dvije godine osvojili mnoge nagrade u zemlji i inozemstvu za svoj umjetnički rad.

Ravnatelj Lučić također je podcrtao da je, osim potpore kolega, i uspješna organizacija Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku u suradnji s HC UNIMA, a uz potporu Grada Osijeka pridonijela osvajanju ove nagrade za životno djelo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)