Gradonačelnik Radić podržao humanitarnu i javnozdravstvenu kampanju Dan narcisa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prigodnom prodajom i podjelom cvijeta narcisa i edukativnih materijala, ove subote u Osijeku je po 28. put obilježen Dan narcisa kojim se nastoji ukazati na važnost preventivnih pregleda u procesu ranog otkrivanja raka dojke – prenosi Grad Osijek.

Ovu humanitarnu i javnozdravstvenu akciju na Trgu Ante Starčevića podržao je i osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Grad Osijek podržava sve udruge koje se bave različitim preventivnim programima i zaštitom zdravlja. Ove godine smo u proračunu za to osigurali 80.000 eura, a nastavit ćemo ih i u budućnosti podržavati – poručio je gradonačelnik.

Podsjetio je na novi PET/CT uređaj nedavno pristigao u KBC Osijek, vrijedan 2,8 milijuna eura, koji postiže otkrivanje malenih tumora veličine od 1,5 do 2 mm, što je od velike važnosti za liječenje onkoloških bolesnika.

– Za Dan grada Osijeka otvorili smo i Objedinjeni hitni bolnički prijem vrijednosti 22 milijuna eura, koji je također podigao kvalitetu zdravstvene zaštite u gradu. Posebno veseli strateški mega projekt izgradnje novog kliničkog bolničkog centra u Osijeku, u suradnji s Vladom RH. Grad Osijek veliki je donator KBC-a Osijek za koji svake godine u proračunu osigurava sredstva – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnog zdravstva, tajnik Gradske lige protiv raka Osijek i koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i ranog otkrivanja raka vrata maternice, pozvao je Osječanke, ali i Osječane, da se odazovu preventivnom pregledu.

– Mammae klub uskoro slavi 30 godina, a mi smo ovdje već 28. godinu s buđenjem proljeća i simbolom nade za sve naše žene ali i muškarce. Činjenica da u Osječko-baranjskoj županiji imamo 62 posto odaziv žena, što je 13 posto više od hrvatskog prosjeka, govori da se ovdje puno borimo i radimo. Stvorili smo infrastrukturu, no trebamo pomoć u motiviranju ljudi da se odazovu preventivnom programu, a trebamo i mobilni mamograf – poručio je dr. Kraljik.

Dan narcisa u Osijeku i ove su godine organizirali Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji s KBC Osijek, DZ Osječko-baranjske županije, Medicinskom školom Osijek, ILCO-Osijek, IK Javor Osijek, CroMSIC Osijek, Studentskom sekcijom za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Osijeku, te Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom.

Važno je istaknuti i kako je u tijeku 8. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji će trajati do 2025. godine. Pozivaju se žene u dobi 50-69 godina, koje će kao i ranijih godina dobiti na kućnu adresu kuvertu s pozivnim pismom na besplatnu mamografiju, kupovnicom i edukativnom brošurom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)