Gradonačelnik Radić na otvorenju 10. Kreativne riznice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Simpozij kreativne industrije “Kreativna riznica” ove se godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održava po 10. put, od 23. do 25. travnja, a tema mu je “Rizničarska kreativnost”. Posvećen je volonterima te uključuje bogat i inspirativan program – prenosi Grad Osijek.

Svečanome otvorenju u utorak nazočili su gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić, rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković, predsjednica Uprave Kreativne riznice Jasna Horvat, izvršna direktorica Kreativne riznice Josipa Forjan i drugi.

Čestitavši organizatorima, osječki gradonačelnik Ivan Radić poručio je kako 10. jubilarno izdanje Kreativne riznice potvrđuje grad Osijek kao središte hrvatske kreativnosti.

– Kroz ovih 10 godina snažno su popularizirali i institucionalizirali kreativnu industriju i kreativnu ekonomiju, ali i brendirali grad Osijek kao mjesto gdje se definira kreativna industrija. Na tome im zahvaljujem. Kroz ovih 10 godina utkano je više od 20 000 posjetitelja, više od 200 000 digitalnih pratitelja, stotine volontera, studenata i profesora koji su dali velik doprinos kroz tisuće volonterskih kreativnih sati. Imaju snažnu podršku grada Osijeka, koji ima odličnu suradnju i s Ekonomskim fakultetom i sa Sveučilištem. Zajedno činimo jednu cjelinu koja čini naš grad posebnim i prepoznatljivim. Ja im želim da i u budućnosti ostanu jednako kreativni, hrabri, svoji i da nastave osvajati svijet – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Ministar Piletić rekao je kako kulturne i kreativne industrije od 2012. godine do danas bilježe kontinuirani rast s udjelom u BDP-u od 2,3 do 3,5 posto.

– To nam dovoljno govori da, unatoč tome što govorimo o malim postotnim stopama, je ta industrija u posljednjih nekoliko godina narasla, a sasvim sigurno imamo još dovoljno prostora da se kulturna i kreativna industrija razvije, ali i da bude svojevrsni prikaz stanja i razvijenosti društva, samim time i gospodarstva – rekao je ministar.

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić poručio je kako je unatoč razvoju tehnologije, ljudski faktor ključan.

– Drago mi je da je kreativna industrija uvrštena u Nacionalnu strategiju razvoja, što je zaista velika stvar. Sve što razvija društvo, industriju i sve pore naših života bazira se na kreativnosti. Što veća kreativnost veći je i razvoj. Osječko-baranjska županija od početka prati ovaj odličan projekt – istaknuo je Lukić.

– Kreativna industrija mjera je razvijenosti društva, a Ekonomski fakultet već dugih 10 godina popularizira najnovije trendove, izgovara koji nas projekti mogu prometnuti u središte kreativne industrije i razvijati Republiku Hrvatsku. Za sve to su nam potrebni znanstvenici, stručnjaci, profesionalci, amateri i poduzetnici, a kroz tri dana Kreativne riznice razgovaramo, propitujemo te donosimo preporuke i razvojne smjernice što učiniti za razvoj kreativne industrije u Hrvatskoj – izjavila je Forjan.

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Organiziraju je Ekonomski fakultet i Andizet – institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji. Održava se jednom godišnje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji većeg broja javnih ustanova.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)