Gradonačelnik Radić na Danu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osječki gradonačelnik Ivan Radić nazočio je svečanoj sjednici Senata u povodu 48. akademske godine Sveučilišta J.J. Strossmayera i 316. godine visokog školstva u Osijeku.

Tom je prigodom u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Radić istaknuo izuzetnu suradnju Grada Osijeka i osječkog Sveučilišta.

„Osijek je sveučilišno središte istočne Hrvatske s gotovo 20 tisuća studenata, čime se ponosimo. U životu grada Osijeka studenti imaju važno mjesto. Naime, gotovo svaki peti stanovnik našeg grada je student. Zato nam je osobito važna kvaliteta studentskog života – prenosi Grad Osijek.
S 14 fakulteta, Akademijom za umjetnost i kulturu, te tri sveučilišna odjela osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera doista nudi raznolik i kvalitetan program. Dodamo li tomu i najmoderniji studentski smještaj u državi- Osijek je poželjno mjesto za studiranje. „- rekao je gradonačelnik Radić te posebno istaknuo konkretnu suradnju kod privlačenja najveće strane investicije u povijesti Osijeka.
„Kada nam se javio veliki strani investitor, tvrtka Jabil, u pregovorima jedna od bitnih stavki je bila i prekvalifikacija djelatnika gdje smo zajedno sa Županijom osječko-baranjskom i Sveučilištem našli rješenje za njihove potrebe za specijaliziranom radnom snagom, a to je, između ostalog, urodilo plodom da velika strana investicija dođe u Osijek.“- rekao je gradonačelnik Radić.
Dobru suradnju sa Sveučilištem istaknuo je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.
„Osječko-baranjska županija surađuje sa Sveučilištem na desecima zajedničkih projekata. Naravno i dalje ćemo nastaviti suradnju. Sveučilište mora biti sastavni dio i politike i gospodarstva i općenito društvenog života na području naše županije jer je Sveučilište polazna točka kad govorimo o onome što želimo imati, što želimo biti a to je gospodarski jaki i razvijeni s kvalitetnim i stručnim ljudima na ključnim pozicijama.“ – istaknuo je župan Anušić.
Na svečanosti je dodijeljen i počasni doktorat osječkoga Sveučilišta prof.dr.sc Draganu Primorcu.

„U gotovo 5 desetljeća svoga postojanja i osječko je Sveučilište pratilo sudbinu svoga grada. Od ratnih razaranja i ljudskih gubitaka preko godina oporavka do godina napretka. Zajedno težimo boljem. Ne zadovoljavamo se prosječnim. Potičemo izvrsnost. A među izvrsnima u svjetskim razmjerima je profesor doktor Dragan Primorac. Koristim ovu prigodu da Vam čestitam na počasnom doktoratu osječkoga Sveučilišta. Siguran sam da će on učvrstiti Vaše veze s Osijekom.“- istaknuo je osječki gradonačelnik te rektoru Vladi Gubercu, svim dekanima, profesorima i studentima čestitao Dan sveučilišta.

Sveučilište u Osijeku osnovano je 31. svibnja 1975.godine. Danas ga čini 14 fakulteta, jedna Akademija za umjetnost i kulturu i tri sveučilišna odjela. Od 1990. godine nosi ime Josipa Jurja Strossmayera, velikog Osječanina, biskupa, prosvjetitelja, dobrotvora, humanista, osnivača današnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, političara, vizionara i zasigurno jedne od najutjecajnijih osoba naših prostora na prijelazu 19. u 20. stoljeće.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)