Gradonačelnik Radić apelirao na građane da se zbog povećanih koncentracija lebdećih čestica u zraku ne zadržavaju na otvorenom

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


– Velik dio požara zatrpan je zemljom kako bi se ugušio dim koji izlazi. Velik dio posla uz vatrogasce odradile su gradske, županijske i privatne tvrtke s mehanizacijom i teškim strojevima. Dio požara koji i dalje dimi je dio koji se ne smije dirati, jer policija mora obaviti očevid. Taj se dio požara zalijeva vodom i pjenom kako bi se također smanjio dim. U ovom trenutku svi građani Osijeka mogu osjetiti nesnosan smrad spaljene plastike. Razlog tomu je što je vjetar okrenuo južno i u ovom trenutku puše prema gradu – izvijestio je gradonačelnik Radić.

Dodao je da je prethodnih dana, prema DHMZ-u, kvaliteta zraka u gradu bila zadovoljavajuća, dok je trenutačno povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku po mjernim postajama – prenosi Grad Osijek.

– Molimo i apeliramo na naše sugrađane da ukoliko ne moraju izlaziti van i zadržavati se na otvorenim prostorima, da to i ne rade. I dalje ćemo pratiti stanje. Prema prognozi vjetar bi i dalje trebao nastaviti južno prema gradu Osijeku – poručio je.

– Vatrogasci čine sve na terenu i ovim putem im na svemu zahvaljujem. Situaciju ćemo pratiti i ovisno u koncentraciji lebdećih čestica, iz sata u sat, kako nam podatci budu dostupni, izvještavati javnost. Manifestacije ne možemo zabraniti, no preporuka je i apel građanima da se ne zadržavaju na otvorenom. Ima mjesta oprezu, nema mjesta panici. Dugotrajno izlaganje, prema Zavodu za javno zdravstvo, može uzrokovati određene probleme, ali nema potrebe u ovim trenutcima biti vani, dok se koncentracija lebdećih tvari u gradu ne smanji – kazao je gradonačelnik.

Humanitarna akcija Kluba žena liječenih na dojci MAMMAE Osijek, koja se trebala održati na Trgu Ante Starčevića, je u dogovoru sa Stožerom i gradskom upravom odgođena, a Grad Osijek će uplatiti protuvrijednost prikupljenih donacija. Posjetitelji Sajma antikviteta dobit će obavijest da nije preporučljivo zadržavati se na otvorenom.

– Čim je požar buknuo izašli smo na teren, i županijski i gradski stožer. Ono što je nama primarno bitno je da se požar nije proširio, da je pod nadzorom i da se uvelike smanjilo izdimljavanje. Istražit će se što je dovelo do požara, građani Osijeka i Osječko-baranjske županije zaslužuju istinu. Ukoliko se utvrde odgovorni, naravno da tražimo da se sukladno zakonu i procesuiraju te da se o tome obavijesti javnost – rekao je gradonačelnik Radić.

Dodao je da je Državni inspektorat jučer krenuo s uzorkovanjem tla, te hrane za ljude i životinje. Dio provjerava i HAPIH, izvijestit će javnost kad budu imali rezultate. Ostaje na snazi preporuka HAPIH-a od prije dva dana.

Govoreći o inozemnim radnicima iz Drava Internationala, podsjetio je kako je Stožer odmah poduzeo sve mjere kako ne bi bilo ugroženih i da su prevezeni autobusima do Dvorane Jug. Radnici su još uvijek smješteni u dvorani, s čime je tvrtka Drava International suglasna i pokrit će troškove.

Na konferenciji je bio i zamjenik gradonačelnika i načelnik gradskog Stožera Dragan Vulin koji je ponovio kako nema mjesta panici.

– Ovo je opasnost koja nije nevidljiva i nije nešto što građani ne mogu osjetiti. Jasno se osjeti smrad plastike u zraku, vidi se dim. Kada ljudi to primijete, neka se sklone s otvorenog, zatvore prozore i neće biti nikakve opasnosti. Vjerujem da će tijekom dana to i proći. Najave su da će vjetar krajem dana promijeniti smjer, a u konačnici ulaže se maksimalan napor na sanaciji požarišta – zaključio je Vulin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)