Grad Valpovo se iz godine u godinu sve više razvija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Grad Valpovo danas (8. prosinca 2023. godine) obilježava svoj Dan i crkveni god Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Program je počeo polaganjem vijenaca kod Spomen križa u počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a potom Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Valpova, održanoj u Centru za kulturu Matija Petar Katančić – prenosi Osječko-baranjska županija.

Uz vijećnike i predstavnike javnog života Valpova, Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su mnogi uzvanici među kojima su bili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik MORH-a Branko Hrg kao izaslanik predsjednika Vlade, župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, saborski zastupnici Vesna Vučemilović i Veljko Kajtazi, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predstavnici susjednih i prijateljskih gradova i općina te drugi gosti.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Gradskog vijeća Igora Uranjeka, gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo je govorio o najvažnijim događanjima u proteklom razdoblju te daljnjim planovima. Naglasio je kako se Grad Valpovo iz godine u godinu sve više razvija.

– Ulažemo u gospodarske kapacitete, kako grad tako i privatni poduzetnici. Prije godinu dana završili smo izgradnju naše Zone malog gospodarstva u kojoj gotovo da nema više slobodnih parcela. Privatni poduzetnici su u samo 1,5 godinu uložili više od 120 milijuna kuna, a Grad više od 5 milijuna eura da bi ta Zona bila popunjena. Ovaj mjesec smo završili dva nova poduzetnička inkubatora. Radimo i na završetku izgradnje i obnove naši društvenih domova, komunalne infrastrukture u gradu i prigradskim naseljima jer gledamo da ih jednako razvijamo. U narednom razdoblju planiramo završetak aglomeracije zajedno s Belišćem i susjednim općinama, nastavak uređenja našeg gradskog trga, ulaganja u daljnje širenje poduzetničke zone, a nastavljamo i sa svim subvencijama poduzetnicima i drugim skupinama naše zajednice, od predškolskog i školskog odgoja, osoba treće životne dobi do studenata i ostalih – rekao je gradonačelnik Šutalo.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je Gradu na udvostručenju proračuna te što je više od polovice proračuna osigurano iz fondova Europske unije. Svima nazočnima te građankama i građanima Valpova čestitao je Dan Grada, crkveni god kao i predstojeće božićne blagdane.

– Lijepo je vidjeti da se Valpovo razvija, vidjeti novi trg, tržnicu te drugu infrastrukturu i projekte koje provodi Grad, a isto tako je i s Poduzetničkom zonom, inkubatorom. Svi znamo da je loša demografska slika u Hrvatskoj, a jedan od glavnih preduvjeta za promjene je razvoj gospodarstva. Upravo to vidimo kroz poslovne zone u Valpovu, koji kao jedinica lokalne samouprave i ima zadaću motivirati i privući poduzetnike, otvarati i podržati radna mjesta. Osječko-baranjska županija naravno ima dobru suradnju s Gradom Valpovom. Kao županijska uprava provodimo i provodili smo niz projekata, a samo u zadnje dvije godine oko 1,7 milijuna eura uloženo je kroz energetsku obnovu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, sport i kulturu – rekao je župan Mato Lukić te svim građankama i građanima Valpova čestitao rođendan njihova grada i crkveni god Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Saborski zastupnik Goran Ivanović, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ali i kao stanovnik prigradskog valpovačkog naselja Ladimirevci naglasio je da, uz projekte koje je naveo gradonačelnik, želi naglasiti i važnost nekoliko projekta koji su u visokoj fazi realizacije. To su novi most preko rijeke Karašice koji u potpunosti financiraju Hrvatske ceste, izgradnja biciklističke staze od Ladimirevaca do Valpova te izgradnja Centra kulture Fabijan Šovagović kojim ovaj slavni glumac konačno dobiva svoj dom u rodnom mjestu.

– Sredstva za Centar su osigurana kroz nacionalnu komponentu, a u projektu sudjeluje i Grad. Valpovo i prigradska naselja mogu biti apsolutno ponosni na ono što se radi u zadnjih desetak i više godina. U zajedništvu i sinergiji svih sfera vlasti možemo ostvariti projekte koji će ostaviti ljude na ovom prostoru, što je i zadaća nas kao političara – poručio je Ivanović.

Gradonačelnik Matko Šutalo i predsjednik Gradskog vijeća Igor Uranjek uručili su najviša gradska priznanja ovogodišnjim dobitnicima, a to su Miroslav Pendić, Željko Gebaj i Ivica Špoljarić te posthumno Darko Tivanovac, pa je priznanje primila njegova supruga Emica Tivanovac.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)