Grad Osijek je među prvima u RH uveo aplikaciju koja povećava brigu o stablima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Check Trees ili kontrola stabala nova je aplikacija koju je s početkom proljeća radi povećanja brige o svojim stablima uveo Grad Osijek. Na konferenciji za novinare u četvrtak, u jednom od najljepših hrvatskih parkova – Sakuntalinom parku, aplikaciju je predstavio gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sa suradnicima – prenosi Grad Osijek.

– Ova aplikacija je ”zdravstveni karton” svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku, što će svakako doprinijeti još većoj brizi o zelenilu na području grada, jer će, između ostalog, i javnost imati uvid doslovno o svakom stablu na području grada. Riječ je o najsuvremenijoj aplikaciji na svijetu, kojom stvaramo jednu bazu podataka, odnosno nadogradnju na GIS zeleni katastar – izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je kako je Grad Osijek u proračunu ove godine izdvojio dosad najveća sredstva za održavanje zelenih površina – 2,1 milijuna eura, što je 36 posto više u odnosu na 2021. godinu.

– Kada sam postao gradonačelnik 2021. godine na području grada zasađeno je 600 stabala, mi ćemo ove godine zasaditi gotovo 2000 stabala. Nedavno nam je prošao projekt ozeljenjavanja javnih površina u sklopu kojeg ćemo zasaditi 1700 stabala. Projekt je vrijedan oko 697.000 eura, od čega je čak 80 posto sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kazao je gradonačelnik.

Najavio je i druge novosti u gradskoj brizi o stablima.

– Prateći najnovije svjetske trendove, u suradnji sa strukom, starija stabla će se zalijevati četiri puta godišnje kako bi se održala njihova vitalnost. Krećemo s analizom tla, kao i s novim metodama sidrenja stabala kako bi se spriječio njihov lom, a u skladu s najnovijim preporukama i istraživanjima struke – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Na koncu je zaključio da je Osijek grad zelenila, ponosan na to što ima više parkova nego trgova, što ima najljepši park u Hrvatskoj, te što je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco-Cityjem.

Iva Matačić, magistra urbanoga šumarstva iz gradske tvrtke Unikom, objasnila je važnost aplikacije Check Trees.

– Aplikacija je izuzetno bitna zato što sve više usavršavamo metode praćenja stabala, pa nam služi za inventarizaciju i mapiranje stabala na samom terenu. Možemo raditi preglede i izravno unositi podatke u aplikaciju, a povezani smo preko GPS-a pa su odstupanja minimalna. Aplikacija se može formirati u obliku portala kojem i građani mogu pristupiti te vidjeti informacije i podatke, odnosno ”zdravstveni karton” stabla. S obzirom na to da imamo iznimno puno upita vezanih uz različite zahvate na stablima, i uvijek nam je drago odgovoriti na svaki upit, no građani će od sada sami moći sami pogledati sve što ih zanima o stablima. Sve zahvate, od sadnje stabala, njege, orezivanja, sidrenja i drugih, unosimo u aplikaciju i ti će podatci biti javno dostupni – rekla je Matačić.

Aplikacijom Check Trees zasad je mapiran Sakuntalin park i dio Europske avenije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)