Grad Osijek je hrvatski rekorder u povlačenju novca iz EU fondova

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Grad Osijek je u 2022. godini od svih gradova u Hrvatskoj povukao najviše sredstava iz fondova EU, što potvrđuju podatci Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima za 2022.. Poručio je to u srijedu osječki gradonačelnik Ivan Radić prilikom obilaska radova na izgradnji intrazonske prometnice od Ulice sv. L. B. Mandića do Vinkovačke, koja je također sufinancirana europskim novcem – prenosi Grad Osijek.

– Neizmjerno smo ponosni. To je potvrda našeg dobrog rada i onoga što cijelo vrijeme govorimo, da moramo pronaći što više sredstava iz alternativnih izvora financiranja kako bi mogli naš grad graditi u smjeru u kojem želimo, a to je prave slavonske metropole, u što se Osijek definitivno i pretvorio – kazao je gradonačelnik Radić.

Među najvećim projektima koji su se provodili u 2022. godini istaknuo je izgradnju podvožnjaka na u Ulici sv. L. B. Mandića, Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, sanaciju odlagališta u Sarvašu, energetske obnove vrtića i škola, Osigurajmo im jednakost, besplatnu školsku prehranu, Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti i druge.

– Zamašnjak tome svemu su i sredstva iz ITU-a, koja su u prošlom financijskom razdoblju iznosila 40 milijuna eura za 19 jedinica lokalne samouprave, govorimo o Urbanoj aglomeraciji Osijek. Još veći iskorak su sredstva koja smo dobili za novo financijsko razdoblje, 55 milijuna eura, dakle 15 milijuna više nego što smo imali do sada na raspolaganju, a u njega ulaze 10 jedinica lokalne samouprave, odnosno devet manje – dodao je gradonačelnik.

Govoreći o radovima na izgradnji intrazonske ceste od Ulice sv. L. B. Mandića do Vinkovačke ulice, gradonačelnik je rekao kako je taj projekt uspješnim rješavanjem imovinskopravnih odnosa ušao u obuhvat projekta izgradnje podvožnjaka, koji građane Osijeka nije koštao ni jednog centa.

– Cesta je dužine 283 metra, a vrijednost radova 880 000 eura. Sklopljen je ugovor s izvođačem radova te će radovi biti gotovi do kraja godine, a, osim kolnika, uključuju i pješačku stazu, biciklističku stazu, hortikulturu, 22 nova stabla koja će se posaditi, 22 parkirališna mjesta s dva mjesta za osobe sa invaliditetom i kanalizacijsku mrežu – napomenuo je gradonačelnik Radić i dodao kako će ova cesta rasteretiti kružni tok na Đakovštini te povezati podvožnjak s autobusnim i željezničkim kolodvorom, smanjujući tako prometne gužve. Ni intrazonska cesta, baš kao i podvožnjak, građane Osijeka neće stajati niti centa.

U ovome trenutku na području Grada Osijeka u javnome sektoru u tijeku su čak 84 projekta ukupne vrijednosti 350 milijuna eura od kojih je gotovo polovica europski novac.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)