Grad Osijek i ove godine osigurava subvencioniranje kamata na stambene kredite građana

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Grad Osijek i Osječko-baranjska županija potpisali su u ponedjeljak dodatak sporazumu o suradnji u provedbi projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“. Riječ je o nastavku projekta kojim se hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Osječko-baranjske županije, bez obzira na životnu dob, subvencioniraju kamatne stope na stambene kredite za kupnju stana ili kuće na području županije – prenosi Grad Osijek.

– Grad Osijek sudjeluje u ovom projektu od samih početaka, odnosno od 2019. godine. Jako nam je drago što smo dio ovog projekta, s obzirom na to da naši sugrađani imaju mogućnost kupovine nekretnine uz subvenciju kamatne stope od ukupno dva posto, što je vrlo povoljna kamatna stopa. Grad Osijek je do sada imao najveći broj korisnika, njih više od 300 koji su kupili svoje nekretnine na području grada. Za 2024. smo za ovaj projekt iz proračuna izdvojili 180.000 eura – istaknula je zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković.

– Ove godine obilježava se peta godišnjica provedbe projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“, a tim smo povodom predstavili i novi logo projekta pod nazivom „Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji“. Ovo je jedan od naših najboljih projekata, provodimo ga s 22 jedinice lokalne samouprave i četiri poslovne banke, a zahvaljujući projektu kupljene su 553 nekretnine. Osim stambenog zbrinjavanja i zadržavanja radnih mjesta, projekt ima i demografsku mjeru ostanka sugrađana na našem području. Zbog toga veseli činjenica da nastavljamo s njegovom provedbom. Inače, u siječnju smo dodatno povećali kreditni potencijal s 30 na 50 milijuna eura, dok je, za usporedbu, 2019. godine kreditni potencijal iznosio 6,6 milijuna eura – kazao je obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Grad i Županija tako će i ove godine građanima Osijeka s prebivalištem i radnim odnosom na području grada Osijeka, a bez obzira na životnu dob, subvencionirati svatko po jedan postotni poen kamatne stope za kupnju stana ili kuće na području grada Osijeka prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Najviši iznos kredita koji će subvencionirati je 66.500,00 eura, no on može biti i veći, ali razliku u tom slučaju financira korisnik.

Uz Grad Osijek u projektu sudjeluje još 21 jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije, i to gradovi Đakovo, Valpovo, Beli Manastir, Našice i Donji Miholjac, te općine Antunovac, Bilje, Bizovac, Draž, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac, Petlovac, Petrijevci, Punitovci, Strizivojna, Vladislavci i Vuka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)