Grad Đakovo obilježava 785. rođendan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prvi pisani spomen Đakova datira iz 1239. godine, pa se ove godine, uz višednevni prigodni program, obilježava 785. rođendan Grada Đakova. Središnji dio programa održan je danas (8. svibnja 2024. godine) na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đakova, koja je održana u kino dvorani Centra za kulturu u Đakovu – prenosi Osječko-baranjska županija.

Uz vijećnike te predstavnike društvenog života i gospodarstva Grada Đakova, svečanosti su nazočili obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Željko Živanović kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Karlo Ressler, saborska zastupnica Nataša Tramišak, predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić, počasni građanin Đakova Vladimir Šeks te drugi uzvanici.

Sve nazočne pozdravio je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, koji se osvrnuo na aktualna događanja i daljnji razvoj Grada. – Dan Grada je prilika da se 785. rođendan Grada proslavi uz puno razloga za optimizam. Pogledamo li zadnjih 12 mjeseci, možemo opet zaključiti da su odrađeni mnogi razvojni projekti, stalno napredujemo, ima više radnih mjesta, bolje su plaće, više je djece u gradskim vrtićima, više ljudi u sustavu socijalne skrbi, društvena kohezija se povećava, kao i sve ono čemu stremimo, a to je da kao društvo idemo naprijed, budemo složniji i grabimo prema razvijenima – rekao je gradonačelnik Mandarić.

Naglasio je kako je dobra suradnja s Osječko-baranjskom županijom, Vladom i ministarstvima urodila plodom i realizacijom mnogih projekata na dobrobit građana. Od kapitalnih projekata naveo je razvoj komunalne infrastrukture, izgradnju tri dječja vrtića kojima će se osigurati primjerena razina predškolskog odgoja i obrazovanja, projekt Zaželi vrijedan 1,5 milijuna eura koji obuhvaća 350 korisnika, a u koji su – uz Grad – uključene i udruge, razvoj poduzetničkih zona i druge projekte.

 – Đakovo je drugi grad po veličini u Osječko-baranjskoj županiji i uz grad Osijek je najveći pokretač gospodarskog, kulturnog i ostalog života u županiji i ovom dijelu Hrvatske. Osječko-baranjska županija i Grad Đakovo imaju izvrsnu suradnju kroz projekte koje pokreće sam Grad, a to su u principu najbolji projekti u kojima stanovnici, odnosno gradska uprava prepoznaje potrebe svojih sugrađana i prijavljuje ih na natječaje na nacionalnoj razini i razini županije. Osječko-baranjska županija osobito brine o obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi i na tom planu mogu samo pohvaliti našu suradnju. Ponosni smo na Dom za starije i nemoćne osobe u Đakovu, jedan od najljepših i najboljih domova, čije bi proširenje kapaciteta trebalo započeti upravo ove godine, odnosno čim Centar za socijalnu skrb napusti prostore Doma. Grad Đakovo provodi i niz drugih projekata koji su zaista za pohvaliti te u ime Osječko-baranjske županije mogu reći da se Đakovo razvija u odličnom smjeru – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Svim stanovnicima Đakova čestitao je Dan njihova grada i poželio da ga što ljepše provedu.

Saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandokovića poželio je svima nazočnima sretan Dan Grada Đakova te naglasio kako se ovo područje može pohvaliti brojnim projektima koji su realizirani novcem iz fondova EU i resornih ministarstava.

Povodom Dana Grada Đakova, zaslužnim građanima, kolektivima i udrugama uručena su najviša gradska priznanja. Tako je Godišnja nagrada Grada Đakova dodijeljena sestri Svjetlani Paljušević za 50 godina glazbenog djelovanja i promicanja glazbene kulture u odgoju, obrazovanju, kulturnom i društvenom životu Grada Đakova, Enrihu Merdiću za doprinos očuvanju i promicanju folklora, tradicije i kulturne baštine, kao i Foto-kino klubu Đakovo za doprinos u promoviranju fotografskog i filmskog stvaralaštva na području grada Đakova.

Povelja zahvalnosti dodijeljena je Rukometnom klubu Đakovo za 70 godina rada, Košarkaškom klubu Đakovo za 50 godina djelovanja, KUD-u Šokadija Budrovci za 40 godina djelovanja i za doprinos u očuvanju lokalnih običaja i tradicijskih vrijednosti, obrtu Budrovac iz Budrovaca, jedinom dimnjačarskom obrtu na području grada i cijele Đakovštine za 40 godina obavljanja toga posla, Đakovačkim mažoretkinjama KUD-a Sklad za 30 godina rada te dobrovoljnim darivateljima krvi Jozi Glavurdiću i Perici Marinoviću za iskazanu humanost.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)