Gospodarski rast OBŽ i nastavak uspješne suradnje teme posjeta veleposlanstva SAD-a

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Župan Ivan Anušić danas je (20. srpnja 2023.) u radnom posjetu primio izaslanstvo veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, predvođeno otpravnikom poslova Markom Flemingom – prenosi Osječko-baranjska županija.

Otpravnik poslova Fleming istaknuo je svoju namjeru pobliže se upoznati s gospodarskim uspjesima i napretkom koji Osječko-baranjska županija iz godine u godinu postiže, stoga je upravo to bila i dominantna tema posjeta.

– Ovo nije prvi posjet otpravnika poslova Marka Fleminga Osječko-baranjskoj županiji, a prilikom današnjeg susreta, g. Fleming je izrazio veliko zanimanje za razvoj, strategiju i viziju koju mi ovdje implementiramo proteklih nekoliko godina. Važno je istaknuti da smo mi u proteklom razdoblju intenzivno razvijali komunikaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama koje smo i posjetili, prvenstveno komunicirajući s našim iseljeništvom – rekao je župan Ivan Anušić.

Otpravnik poslova Mark Fleming izrazio je zadovoljstvo komunikacijom i suradnjom s Osječko-baranjskom županijom, a prvenstveno gospodarskom aktivnošću i proaktivnošću koju Županija iskazuje.

– Jako nam je drago zbog svega što vidimo ovdje u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, znamo da je ovdje jako puno primjera povezivanja visoke nove tehnologije sa „starijom“ ekonomijom i poljoprivredom, ali i snažne usredotočenosti na zdravstvo, energiju i tehnologiju. Zadovoljstvo je bilo vidjeti ove projekte danas, u Osječko-baranjskoj županiji do sada sam bio tri puta i svaki put sam sve više optimističan oko prilika koje vidim. Župan i ja smo razgovarali danas o projektima koji se ovdje razvijaju, o njegovoj viziji za ovu regiju i uvjeren sam da je to nešto iza čega investitori mogu stati, a što će donijeti nova radna mjesta i doprinijeti razvoju ovog kraja – zaključio je otpravnik poslova.

Nakon sastanka u Osječko-baranjskoj županiji, održan je posjet Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije i Regionalnom distribucijskom centru Osječko-baranjske županije za voće i povrće, kojem je nazočio i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin. Zahvalio se otpravniku poslova Marku Flemingu na dolasku u Osijek i Osječko-baranjsku županiju istaknuvši kako je suradnja s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj na zavidnoj razini.

– Drago mi je što je otpravnik poslova obišao projekte Osječko-baranjske županije na području grada Osijeka, u kojima je i Grad Osijek partner. Ono što nas posebno veseli i što smo više puta najavljivali je izgradnja tvornice američke tvrtke Jabil, najveće investicije u povijesti Osijeka. Ona će, zasigurno biti poticaj i poveznica grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Veleposlanstva SAD-a, a siguran sam da će ova investicija povući i druge, ne samo iz SAD-a, već i iz drugih zemalja – istaknuo je Vulin.

Da su se proaktivnim odnosom Osječko-baranjske županije prema veleposlanstvu SAD-a, odnosno Sjedinjenim Američkim Državama razvile čvrste gospodarske i institucionalne veze, a da u budućnosti nose još značajnije gospodarske i razvojne potencijale, iskazano je današnjim posjetom.

– Nakon što smo prije nekoliko godina tijekom naših razgovora s g. Flemingom najavljivali izgradnju Gospodarskog centra OBŽ, Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te I. gimnazije, danas smo ih konačno i obišli te na taj način pokazali da stojimo iza svog programa te da najavljene projekte i realiziramo. Ovom prigodom razgovarali smo o mogućnostima suradnje između naših sveučilišta te o posjetu SAD-u u rujnu, kada će Županija posjetiti Sveučilište u Indiani, kao i Saveznu državu Minnesotu gdje ćemo uspostaviti suradnju između Županije i Nacionalne garde Savezne države Minnesote. Ostala područja zajedničkog interesa tiču se istraživanja potencijala geotermalnih izvora, odnosno energetike općenito – naglasio je župan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)