[FOTO] Otkriveno Spomen obilježje stradalim hrvatskim braniteljima i civilima u Bizovcu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U centru Bizovca jučer (7. studenoga 2023. godine) otkriveno je spomen obilježje u počast poginulima i ranjenim hrvatskim braniteljima i civilima koji su stradali u napadu ratnih zrakoplova tzv. JNA na ovo naselje 7. studenoga 1991. godine. Tog dana su iz tri MIG-a prvo izbačene četiri aviobombe te ispaljeno šest raketa na Hotel Termia, pri čemu je poginuo jedan pripadnik ZNG-a, a ranjeno je pet osoba. Dva zrakoplova su raketirala željezničku postaju i okolne kuće te je teško ranjena jedna civilna osoba. Dva sata kasnije napad je ponovljen s dva zrakoplova koji su ispalili 12 raketa na sam centar Bizovca. Poginula su tri policajca i tri civila, među kojima je bio i 11-godišnji dječak. Teške ozljede pretrpjela su dva policajca i 14 civila, a nastala je i velika materijalna šteta na benzinskoj postaji i obiteljskim kućama. Za ovaj zločin nitko nije odgovarao – prenosi Osječko-baranjska županija.

Spomen obilježje zajednički su podigli Općina Bizovac i Ministarstvo unutarnjih poslova RH, a otkrio ga je hrvatski policajac Baškim Saljiji, koji je teško ranjen toga dana. Uz mnoge mještane Bizovca, članove obitelji stradalih, sudionike i svjedoke tog tragičnog događaja 1991. godine, otkrivanju spomen obilježja danas su nazočili župan Ivan Anušić, saborski zastupnik Goran Ivanović, načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, izaslanik ministra obrane general bojnik Željko Živanović, izalsanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te drugi uzvanici.

– Ovo je jedan u beskrajnom nizu ratnih zločina koje su JNA i srpske paravojne postrojbe, odnosno agresori na Hrvatsku učinili prema civilnom stanovništvu od 1991. do 1995. godine, a ovdje u Bizovcu gađajući isključivo civilne ciljeve. Iza sebe su ostavili sedam mrtvih, među kojima su i 11-godišnje dijete i tri civila. Ključno je to ne zaboraviti i nastaviti tražiti odgovorne. Iako se čini uzaludno tražiti počinitelje nakon 32 godine, ne smije se od toga odustati i na taj način promatrati događaje i ljude koji su ostavili svoje živote da bi danas imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Zahvaljujem svima koji su pokrenuli inicijativu za ovaj spomenik i apsolutno podržavam podnošenje kaznene prijave protiv počinitelja, pilota JNA te njihovo privođenje hrvatskom pravosuđu, a nadam se da će se to ipak dogoditi – rekao je župan Ivan Anušić.

Općinski načelnik Srećko Vuković kazao je kako su prošle 32 godine, ali bol nije manja. – I sada nas boli sve što se dogodilo na ovom mjestu, gdje je palo najviše raketa i gdje su poginuli naši prijatelji, policajci, naši susjedi. Taj trenutak svi koji su ovdje bili nikada neće zaboraviti, a ovo spomen obilježje će ostati trajno upravo na mjestu događaja i svi koji ovdje prođu zastat će i pitati se što se dogodilo – istaknuo je Vuković.

Dalibor Cvetković, brat poginulog dječaka Dragana, kazao je kako su tog dana bili zajedno na tom mjestu. Dalibor je kao 19-godišnjak tada bio pripadnik ZNG-a te je teško ranjen. – I nakon toliko godina teško je i govoriti o tomu, a nitko još uvijek nije odgovarao za to. Naša majka ni danas ne može doći na ovo mjesto, a otac nekako skupi hrabrosti – emotivno je iskazao.

U tragičnom događaju 7. studenoga 1991. godine poginuli su pripadnik ZNG-a Josip Marinić, policijski službenici Josip Jurenac, Slavko Vidaković i Darko Kovačević te civili Tomislav Kranjčević, Reza Vuković i maloljetni Dragan Cvetković Dragan, rođen 1980. godine. Teške ozljede pretrpjeli su policijski službenici Baškim Saljiji i Zlatko Štulac te civili Zlatko Kaić, Antun Kraštek, Matija Kojundić, Marija Pavle, Vitorio de Paolo, Marija Đerki, Agica Sudar, Ana Pavić, Josip Andraković, Slavko Mateašić, Verica Glavaš, Milica Magušić, Ivan Ladišić, Damir Ivanović, Anđelo Stanić, Željka Galić, Dražen Lacković, Spomenka Lacković, Zoran Kovačić i Franjo Plazonić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)