[FOTO] Obilježena 33. godišnjica Specijalne jedinice policije „Orao“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja ispred zgrade Policijske uprave osječko-baranjske u Osijeku 7. ožujka 2024. godine obilježena je 33. godišnjica ratne postrojbe Specijalne jedinice policije “Orao”. Počast pripadnicima ove postrojbe poginulim u Domovinskom ratu odali su članovi njihovih obitelji i suborci, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i drugi – prenosi Osječko-baranjska županija.

Načelnik Ladislav Bece naglasio je kako su specijalni policajci bili najspremniji u obrani tijekom Domovinskog rata, a najzahtjevnije zadatke obavljali su i nakon tih događanja. Rekao je kako je specijalna policija bila prva naoružana formacija koja je stala u obranu Hrvatske, a po hrabrosti i požrtvovnosti posebno su se istaknuli specijalni policajci koji su sudjelovali u svim oslobodilačkim akcijama.

– Mi smo u Osječko-baranjskoj županiji izuzetno ponosni na ovu postrojbu koja je djelovala za vrijeme Domovinskog rata, a nakon preustroja djeluje i danas. U ožujku 1991. godine prema zapovjedi tadašnjeg ministra unutarnjih poslova osnovana je Jedinica za specijalne namjene, čiji su se pripadnici od samoga početka susretali s teškim izazovima kako bi sačuvali suverenost naše domovine. Stoga smo im se i danas zahvalili za svu žrtvu koju su podnijeli, ali i za sve što su ostavili mlađim naraštajima, jer su kad je bilo najteže, svojim primjerom pokazali kako se voli domovina – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije “Orao” Ilija Vidić rekao je da je postrojba ustrojena 3. ožujka 1991. godine kao Jedinica za posebne namjene “Orao”. Tijekom Domovinskog rata kroz postrojbu je prošlo ukupno 1.401 aktivnih i pričuvnih policajaca, liječnika i članova medicinskih ekipa. Poginulo je 19 pripadnika postrojbe, a 66 je ranjeno.

– U ožujku 1991. godine zapovjeđeno je da se u svim policijskim upravama osnuju specijalne jedinice policije. Tih godina policija je zapravo bila temelj stvaranja hrvatske države, a to je jedinstven slučaj u povijesti da je policija stvarala državu. Između ostalih, SPJ „Orao“ Osijek je bila jedina oružana sila i prva ratna postrojba u ovom dijelu Hrvatske. Kad se oformila linija obrane u Osijeku, pripadnici ove jedinice odlazili su i na druga ratišta diljem Hrvatske te su sudjelovali u svim važnijim akcijama Domovinskog rata – kazao je predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata Josip Slaćanin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)