[FOTO] Obilježena 31. godišnjica vojno-policijske akcije „Kopački rit“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Danas (18. prosinca 2022. godine) u Bilju je prigodnim programom obilježena 31. godišnjica vojno-policijske akcije „Kopački rit“ kojom je 1991. godine oslobođen dio privremeno okupirane Baranje. U dvodnevnoj vojno-policijskoj akciji, poznatoj i pod nazivom „Đavolja greda“, sudjelovali su pripadnici 1. bojne 135. baranjske brigade, baranjske policije, izvidničke grupe Specijalne jedinice policije „Orao“, bojne „Frankopan“, Riječne ratne flotile i topništva 106. osječke brigade. Akcijom je spriječen pokušaj neprijateljskog spajanja okupiranih područja Baranje i istočne Slavonije te je oslobođeno područje između Bilja i Kopačeva i tako smanjena ugroza Osijeka – prenosi Osječko-baranjska županija.

Obilježavanje – koje su organizirali članovi Policijske udruge branitelja Baranje u suradnji s drugim udrugama iz Domovinskog rata, a pod pokroviteljstvom Općine Popovac – počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja, a potom svetom misom u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Bilju. Vijence u počast stradalim hrvatskim braniteljima položili su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, načelnici baranjskih općina, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, policije, braniteljskih i drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

– Ovom akcijom pripadnici Hrvatske vojske i policije pokazali su veliku odlučnost i hrabrost te se suprotstavili neprijatelju i otjerali ga sa zauzetog područja. Akcija je puno značila i za sam grad Osijek koji neprijatelju više nije bio dostupan na izravnom puščanom nišanu s lijeve obale Drave. Na žalost, i u ovoj akciji bilo je poginulih i ranjenih branitelja te im i danas odajemo posebnu počast i zahvalu – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)