Edukativne aktivnosti u Osnovnoj školi Ernestinovo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U organizaciji Osnovne škole Ernestinovo i Područnog ureda civilne zaštite Osijek 2. svibnja u prostorijama i izvan osnovne škole održane su edukativne aktivnosti pod sloganom „112 katastrofa se ne bojim ja“, čiji je cilj bio učenike potaknuti i aktivno uključiti na stjecanje novih znanja o sustavu civilne zaštite.
 
U ovim aktivnostima sudjelovali su i policijski službenici za prevenciju, Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske, s ciljem predstavljanja kampanje „Postani policajac/policajka“ učenicima sedmih i osmih razreda, dok su nižim razredima prezentirati lokalni preventivni projekti „Sigurnost u cestovnom prometu“ i „Biciklirajmo, biciklističkom“.
 
Učenici su upoznati s pravilnim i sigurnim ponašanjima kada sudjeluju u prometu kao pješaci, vozači bicikla, putnici u vozilu, kao i vozači pomoćnih pješačkih sredstava (role, koturaljke, romobili bez električnog pogona, „skejtovi“) odnosno kojima su se površinama dužni kretati na siguran i pravilan način.
 
Za vožnju biciklima posebno im je ukazano na obvezno nošenje zaštitne kacige, što je zakonska obveza za svu djecu do 16. godine života, kao i obavezno korištenje reflektirajućih prsluka ili odjeće žarkih boja s reflektirajućim oznakama i upaljena svjetla na biciklu, u uvjetima smanjene vidljivosti danju i tijekom noći.
 
Nadalje, učenici su upoznati s zakonskim obvezama i pješaka i biciklista da su prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog ili biciklističkog prijelaza dužni prije stupanja na kolnik obratiti pozornost na udaljenost i brzinu kretanja vozila, kako bi na siguran način mogli prijeći preko pješačkog ili biciklističkog prijelaza. A vozači bicikla su dodatno informirani da su dolaskom do pješačkog prijelaza još dužni i sići sa bicikli, te isti pregurati.
 
Kako je u Gradu Osijeku i široj okolici sve više postavljenih prometnih znakova pješačko-biciklističke staze na kojima se osim pješaka kreću i korisnici pomoćnih pješačkih sredstava i biciklisti, skrenuta im je pozornost da se, tijekom vožnje bicikla i pomoćnih pješačkih sredstava na tim površinama, moraju kretati brzinom čovjekovog hoda odnosno 5 km/h.
 
Svoja znanja i vještine u ovim aktivnostima osim djelatnika Područnog ureda civilne zaštite Osijek i pripadnike Državne intervencijske postrojbe Osijek prezentirali su i predstavnici Gradskog Crvenog križa Osijek, HGSS stanice Osijek i DVD Ernestinovo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)