Dubravka Šuica održala izlaganje studentima i posjetila Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica jučer je (7. svibnja 2024. godine) u sklopu programa obilježavanja Dana Europe boravila u Osijeku, jednom od hrvatskih gradova u komu Europska komisija ima svoj centar Europe Direct. Na Filozofskom fakultetu u Osijeku održala je izlaganje studentima na temu „Demokracija i demografija u Europskoj uniji – postignuća i izazovi“, a potom je u Višnjevcu posjetila Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, čija je izgradnja sufinancirana europskim sredstvima – prenosi Osječko-baranjska županija.

Sudionike skupa na Filozofskom fakultetu u Osijeku pozdravio je dekan prof. dr. sc. Ivan Trojan. – Demokracija i demografija su srž djelovanja Fakulteta te tako organiziramo i naš rad. Naime, kroz različita udruženja sa studentima i nastavnicima gradimo zapravo jednu mikrolokaciju, trudimo se savršenu, gdje kroz studijske programe pokušavamo izgraditi društvo koje će mnogo više cijeniti čovjeka i gdje će se čovjek osjećati ugodniji. To nas povezuje i s drugom velikom temom, demografijom – poručio je dekan Trojan.

Obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić zahvalio je potpredsjednici Europske komisije Dubravki Šuica na posjetu i izlaganju te naglasio kako su demokracija i demografija izuzetno važne teme, a upravo je ona najkompetentnija da o tomu govori studentima.

– Demokraciji i demografija su uvijek aktualne teme, pogotovo nakon zadnjeg popisa stanovništva kada smo vidjeli konkretne brojke odljeva stanovništva s područja grada Osijeka, naše županije, ali isto tako i Hrvatske – kazao je Lukić. Dodao je da Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj po povlačenju sredstava Europske unije, pa su subjekti s ovog područja do sada sudjelovali u 1.672 projekta ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura.

– To potvrđuje da naša županija dobro slijedi evropske standarde i europskim novcem realizira mnoge vrijedne projekte. Osim toga, Osječko-baranjska županija, zajedno s ostalim slavonskim županijama, u Bruxellesu ima ured kako bi izravno pratili sve odluke koje se donose na europskoj razini – rekao je Lukić.

Dubravka Šuica je naglasila da se kao potpredsjednica EK ne bavi samo Hrvatskom nego sa svih 27 zemalja EU. – U EK gledamo na koji način, što bolje i više uključiti građane u demokratski proces. Želim da građani EU, bez obzira da li su iz Osijeka i Slavonije, Hrvatske ili drugih zemalja, osjete i vide da mogu utjecati na donošenje europskih zakona i propisa. Građani mogu direktno, bez svojih predstavnika, utjecati na to te želimo to prenijeti na sve lokalne, regionalne i nacionalne razine. Zadatak mi je, uz digitalnu i zelenu tranziciju, promovirati i demografsku promjenu ili demografsku tranziciju koja je evidentna u Europi, a i u Hrvatskoj. Dakle, ne bavimo se samo u stopama rađanja, nataliteta, mortaliteta, to je više nadležnost zemalja članica. Mi se bavimo demografijom u puno širem smislu riječi, budući da je demografija horizontalna znanost, disciplina i da se tiče svih dijelova života. U zadnje vrijeme se stvari bitno mijenjaju u pozitivnom smjeru, a ljudi koji su iselili se počinju polagano vraćati – rekla je Dubravka Šuica.

Nakon izlaganja na Filozofskom fakultetu, potpredsjednica EK Dubravka Šuica u pratnji župana Mate Lukića posjetila je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, o čijem radu ih je informirao ravnatelj Tomislav Ramljak. Izrazio je zadovoljstvo posjetom, osobito što je potpredsjednica Šuica nadležna i za područje zaštite djece na internetu, gdje upravo Centar ima veliku ulogu. Gostima je predstavio i Centar za sigurniji internet koji iz Osijeka djeluje na području cijele Republike Hrvatske, i to u suradnji sa svim relevantnim institucijama, osobito Ministarstvom unutarnjih poslova.

– Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je najveći centar za djecu i mlade obitelji u Republici Hrvatskoj, financiran je 100 % iz sredstava europskih fondova i ustvari na jednom mjestu obuhvaća centar za sigurniji internet, liniju za nestalu djecu koja djeluje na područje Republike Hrvatske, poludnevni boravak za djecu s problemom ponašanju, savjetodavni rad i brojne aktivnosti koje radimo provode se odavde za ostatak Slavonije i Baranje, kao i Republike Hrvatske. Posebno želim naglasiti da smo 2022. godine kupili i dodatni plac pored Centra i da su u tijeku pripreme za izgradnju poliklinike, odnosno ustanove javne ustanove socijalne skrbi za djecu i mlade obitelji, s naglaskom na dijagnostiku i tretman – kazao je Ramljak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)