Dodijeljeni ugovori za projekte u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Osijeku su u utorak dodijeljeni ugovori za projekte u sklopu Programa prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije. Riječ je o 25 ugovora koje je korisnicima uručio državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, koji je tom prigodom naglasio kako su MRRFEU i Vlada RH svjesni svih problema hrvatske nacionalne manjina u Srbiji te im nastoji pomoći u svakoj prigodi – prenosi Grad Osijek.

– Ta pomoć nije samo deklarativna nego se ogleda i kroz projekte poput današnje dodjele 25 ugovora ukupne vrijednosti 543.671,06 eura. Ogleda se i kroz izgradnju Hrvatske kuće, koju smo nedavno otvorili u Subotici, a snažnu poruku šaljemo i odlukom kojom su u proračunu za 2024. godinu predviđena sredstva znatno viša sredstva, u iznosu od dva milijuna eura, kao i da smo u korisnicima našli izvrsnog partnera za realizaciju projekta koji svima koriste i čine život lakšim i boljim i u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj. Naravno, kroz ovaj i druge programe i dalje ćemo nastaviti pomagati Hrvate i hrvatsku nacionalnu manjinu u Republici Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Crnoj Gori i svugdje gdje ima Hrvata – rekao je Mikulić.

Uz predstavnike korisnika, svečanosti su nazočili zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov te drugi uzvanici.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković izrazila je zadovoljstvo što se potpisivanje ovih ugovora odvija upravo u gradu Osijeku te istaknula dugogodišnju suradnju s hrvatskom nacionalnom manjinom u Vojvodini, osobito s prijateljskim gradom Suboticom.

– Posebno mi je drago što su korisnici ovih ugovora obrazovne ustanove iz Osijeka, poput Filozofskog fakulteta i III. gimnazije, jer znamo da ulaganjem u obrazovanje mladih ljudi, ulažemo u svoju budućnost i očuvanje hrvatske baštine, kulturnih običaja, jezika i hrvatske pisane riječi – istaknula je Crnković.

Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je da Osječko-baranjska županija godinama kontinuirano pomaže Hrvatima u Vojvodini, ali i drugim hrvatskim zajednicama izvan domovine.
– To ćemo činiti i u budućnosti, a veseli nas da su za tu namjenu osigurana i nacionalna sredstva koja će pomoći očuvanju identiteta Hrvata u svim područjima izvan Hrvatske. Čestitam svima koji su danas potpisali ugovore za provođenje planiranih projekata i želim im puno uspjeha – kazao je.

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća zahvalila je DSHV-u na inicijativi i županu Ivanu Anušiću na odgovoru koji je veliki poticaj za Hrvate u Republici Srbiji.
– Hrvatske udruge u RS za sada se oslanjaju samo na sredstva Središnjeg državnog ureda i zahvaljujući tomu mogu redovito funkcionirati. Ovo je dodatni poticaj jer se razvojni projekti udruga ne bi mogli realizirati bez tog dodatnog fonda. Prošli put smo dokazali da smo izuzetno pouzdani partneri, da možemo apsorbirati sav novac i možemo ući u drugi ciklus. Ovim projektom Hrvati i udruge u RS su dobili na prepoznatljivosti, a dodana vrijednost je i da smo uspjeli povezati udruge iz obje države. Najveći ishod je da će Hrvati u Srbiji ovim poticajima već biti osnaženi i spremno dočekati kada u RS dođu predpristupni i veći fondovi te RS bude ulazila u EU – rekla je Jasna Vojnić.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov rekao je da ovo drugi ciklus dobivanja sredstava zahvalivši županu Anušiću i bivšoj ministrici Tramišak na pomoći.

– Prošli put je to bilo u visini tri milijuna kuna, sredstva su utrošena, naš je institucionalni okvir značajno unaprijeđen ne samo kad su u pitanju udruge i institucije koje se vezuju uz naša središta, već i one koje su u manjim sredinama i sredinama bez značajnije podrške za rješavanje potreba i izazova pripadnika hrvatske zajednice. Sada zahvaljujemo ministru Erliću što je prepoznao naša nastojanja i potrebe, a sigurni smo da ćemo ponovno opravdati sva očekivanja te da ćemo biti pouzdani partneri. Naime, Hrvati u Srbiji su Hrvati koji imaju velike potrebe. Mi smo građani zemlje koja ima najmanji bruto nacionalni dohodak, kandidiramo se kao najsiromašnija hrvatska zajednica u svijetu, zbog čega nam ovakvi programi koje ostvarujemo u suradnji s Vladom RH i brojnim gradovima i županijama u RH, drže svijetle perspektive – istaknuo je Tomislav Žigmanov.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)