Dani Europe na Pravnom fakultetu u Osijeku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Svake godine diljem Europske unije 9. svibnja obilježava se Dan Europe. Pravni fakultet u Osijeku od 6. do 10. svibnja tradicionalno organizira manifestaciju Dani Europe Pravos s nizom događanja – prenosi Grad Osijek.

U sklopu programa održavaju se brojna predavanja, rasprave, izložbe i prezentacije, među kojima se našlo i predavanje zamjenika osječkog gradonačelnika Dragana Vulina na temu EU projekata Grada Osijeka.

– Najveće vrijednosti i postignuća EU su mir, stabilnost i napredak. Te benefite koristi i Hrvatska. Kada govorimo o članstvu u EU i gradu Osijeku, u ovom trenutku na području grada Osijeka u tijeku su 84 projekta ukupne vrijednosti veće od 350 milijuna eura. Više od polovice tih sredstava su sredstva iz europskih fondova. Za usporedbu, godišnji proračun Grada Osijeka je na razini 140 milijuna eura – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vulin.

– Drago mi je isto istaknuti kako smo na temelju službenih podataka i u 2022. godini najuspješniji grad u Hrvatskoj kada govorimo o povlačenju EU sredstava. Također, od svih gradova u Hrvatskoj u posljednjih devet godina smo najuspješniji po postotku utrošenih sredstava – dodao je.

Među najvećim projektima izdvojio je pročistač otpadnih voda, modernizaciju tramvajske infrastrukture, projekt Osijek 4, nabavu novih niskopodnih tramvaja, obnovu Tvrđe i druge.
Dodao je i kako je Urbanoj aglomeraciji Osijek u novom financijskom razdoblju kroz ITU mehanizam na raspolaganju 55 milijuna eura, 15 milijuna više u odnosu na prethodno razdoblje.

– Planirani projekti koji će se financirati iz ITU-a su nova gradska knjižnica, revitalizacija i rekonstrukcija kompleksa Gradski vrt, rekonstrukcija glavne gradska tržnica, izgradnja biciklističkih staza i niz drugih projekata – kazao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Dekan osječkog Pravnog fakulteta prof.dr.sc. Tunjica Petrašević ivzijesito je kako su izbori za europski parlament fokus ovogodišnjih Dana Europe.

– Želimo osvijestiti građane, pogotovo mlade ljude da iskoriste svoj glas na izborima 9. lipnja, kada su izbori za europski parlament. Želimo ih osvijestiti da odluke koje se donose na razini EU itekako utječu na živote građana u njenim državama članicama, pa tako i u Hrvatskoj – istaknuo je Petrašević.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)