Danas se održava komemoracija za Veru Svobodu Njikoš

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Komemoracija za Veru Svobodu Njikoš, jednu od najznačajnijih hrvatskih pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama, održat će se 4. travnja 2024. u 11:00 sati u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku. Knjiga sućuti bit će otvorena od 10:00 sati u ulaznom foyeru HNK – prenosi Grad Osijek.

Komemoracija će se održati u organizaciji Grada Osijeka i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a uz obitelj i prijatelje nazočit će i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te predstavnici Osječko-baranjske županije.

Vera Svoboda Njikoš rođena je 1936. godine u Osijeku gdje je pohađala Glazbenu školu Franje Kuhača. Diplomirala je Engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati na Radio Osijeku već sa 16 godina, a 1953. godine i u kazališnim predstavama. Kasnije je nastupala na brojim festivalima zabavne i tamburaške glazbe.

Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna čitav život. Prvu singl ploču Slavonske narodne pjesme objavila je 1965. godine, a prvi studijski album 1971. godine. Od tada do danas objavila je oko 20 albuma i nekoliko kompilacija. Bila je vezana za svoj rodni Osijek cijeli život, a slavonskim zavičajnim pjesmama oduševljavala je publiku i van granica Hrvatske.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi, Porin za životno djelo koji joj je uručen u Osijeku 2022. godine, te Zlatna Plaketa „Grb Grada Osijeka“ za životno djelo za izuzetan doprinos u kulturnom stvaralaštvu, očuvanju tradicijskih slavonskih i starogradskih pjesama te za promicanje grada Osijeka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)