Danas je blagdan svetog Vinka – zaštitnika vinara, staklara i mornara

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Početak vinogradarske godine obilježava se blagdanom svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja. Sv. Vinko, španjolski svetac, kažu povijesni izvori, nije imao nikakve vez s vinom, no porijeklo njegova imena i dan kada se obilježava, vinogradare je podsjetio na početak radova u poljima i na početak nove vinogradarske godine. Sv. Vinko je bio ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi, živio je u 4. stoljeću, za vladavine zloglasnog Dioklecijana. Prokonzul Dacijan ga je grozno mučio da bi se odrekao vjere i svog biskupa Valerija, pokušao je to potom učiniti i raskošću i ljubaznostima. Čim su ga položili u meku, mirišljavu postelju, preminuo je. Dacijan ga je dao baciti zvijerima, ali po legendi je doletio gavran i obranio mučenikovo tijelo. Tada su ga povezli na morsku pučinu i bacili ga s kamenom oko vrata, no more ga je čudom izbacilo na obalu. Svetoga se Vinka na slikama prikazuje kao lijepa mladića ogrnuta dalmatikom, odjećom pastira a u tadašnjoj Dalmaciji, oznakom mučeništva. Moći su mu prenesene u Lisabon gdje se i danas čuvaju. Ovo je povijesna istina i podsjetnik za sve one koji su danas k nama došli prvi put.

Naši vinogradari slave danas „Vincelovo“, dan kada se obavlja blagoslov vinograda i kada se otvara sezona radova. Sveti Vinko je zaštitnik Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze, Vicenze, vinogradara, vinara, trgovaca vinom, proizvođača octa, krojača, staklara i mornara te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.
Svim slavljenicama i slavljenicima koji danas slave, želimo sretan imendan te puno zdravlja, sreće i vina u njihovim čašama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)