Danas je blagdan Svete Lucije, zaštitnice dobroga vida

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Od svete Lucije do Božića ima samo još 12 dana. Lucijino ime znači ‘svijetla’. Ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći.
Djeca se na dan svete Lucije igraju svjetlom, noseći ga od prozora do prozora, da bi svojom dobrotom, jednostavnošću, priprostošću omekšali naša srca i omogućili radost i svjetlo na našim licima. Djeca su već sama svjetlo, toplina, nježnost, nevinost i život. Neka nam današnja svetica pomogne da budemo kao djeca. (dr. Tomislav Ivančić)

Sveta Lucija (284. – 303.) kršćanska je mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. O životu sv. Lucije pouzdano znamo malo. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progona za cara Diokecijana, a blagdan joj se već spominje u 400. godini. Kao i o mnogim drugim svetcima, tako je i o njoj nastala legenda koja joj stavlja izgovorene lijepe riječi: ‘Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga’. Razjaren poganski mučitelj zgrozio se na to: ‘Dat ću te otpremiti u kuću bludnica da ti bude oskvrnjena čistoća i onda će te ostaviti tvoj Duh Sveti’. A mudra je djevica odgovorila: ‘Ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom’. Bog je sačuvao pred poganima djevičanstvo svoje službenice.

Prema predaji, sv. Luciji izvađene su oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.
Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja.

Sveta Lucija štuje se kao mnogostruka zaštitnica – slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.
Na dan svete Lucije također se sije pšenica, simbol života kod kršćana. Lijep je to običaj kojemu se posebno vesele djeca, jer u mnogim domovima upravo se najmlađima povjerava da svaki dan do Božića zaliju malo pšenicu i provjere napreduje li dobro.
I na kraju čestitamo imendan svima koji nose ime Lucija i Lucijan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)