Danas je blagdan Male Gospe, spomendan Marijinog rođenja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Blagdan Male Gospe svake je godine 8. rujna, a naziv je dobio zbog toga što se slavi mala Marija, točnije dan Marijina rođenja. Zanimljiva je činjenica da je slavlje Marijina rođenja samo po sebi iznimka budući da se u katoličkoj tradiciji za spomendan svetaca uzima njihov smrtni dan. Osim Marijinog, u crkvenom kalendaru mogu se naći spomendani na rođenje Isusa Krista i Ivana Krstitelja. Korijeni blagdana Male Gospe sežu još u peto stoljeće kad se posvećuje crkva Rođenja Marijina, kuća Marijinih roditelja.

Poveljom cara Franje II., izdanom u Beču 5. siječnja 1795., dodijeljen je sajmeni privilegij trgovištu Kutjevo za dva godišnja sajma koji se održavaju 2. srpnja, na dan Uzvišenja Blažene Djevice Marije i 8. rujna, na Malu Gospu, kada dolazi veliki broj hodočasnika. Navodi se da je Kutjevo jedno od najstarijih hodočasničkih svetišta u središnjem dijelu Slavonije.

Marija se u našem kraju slavi već dugi niz godina, a koliko je snažna i prisutna govore brojne zahvale i svjedočanstva o čudima koja je učinila. Ako već niste, dođite i sudjelujte u proslavi Rođenja Blažene Djevice Marije, obiđite prekrasnu crkvu i spomenik kulture, kutjevački dvorac.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)