Centar za starije osobe Našice nudit će i smještaj i izvaninstitucionalne usluge

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Grad Našice u partnerstvu s Osječko-baranjskom županijom 22. ožujka ove godine prijavio je projektni prijedlog „Centar za starije osobe Našice“ na Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“. Ukupna vrijednost projektnog prijedloga je 7.316.984,65 eura, a Centar će imati ukupno 127 ležaja, od toga 112 za korisnike trećeg stupnja usluge te 15 ležajeva za korisnike četvrtog stupnja usluge, odnosno za osobe oboljele od Alzheimera i drugih bolesti demencije. Osim usluge smještaja, Centar će se pružati i izvaninstitucijske usluge za 256 korisnika, i to uslugu pomoći u kući za 235 korisnika, uslugu poludnevnog boravka za 14 korisnika te cjelodnevnog boravka za 7 korisnika, ali i skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja za što je predviđeno 4 ležaja, kao i uslugu psihosocijalnog savjetovanja – prenosi Osječko-baranjska županija.

Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost 2021.-2027. za ovaj projekt gradonačelniku Grada Našica Krešimiru Kašubi i zamjeniku župana Josipu Miletiću uručili su predsjednik Vlade Andrej Planković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, i to na prigodnoj svečanosti u Zagrebu 2. listopada, kada je također uručeno još 17 ugovora za projekte drugih hrvatskih županija.

Danas (5. listopada 2023. godine) župan Ivan Anušić, gradonačelnik Krešimir Kašuba i zamjenik župana Josip Miletić na konferenciji za medije u Našicama pojasnili su projekt i značaj izgradnje i opremanja Centra za starije osobe Našice.

– Uz Đakovo, Beli Manastir i Osijek, sada će i grad Našice imati dom za starije i nemoćne osobe, što je zaista bitno jer je velika potražnja za smještajem u takve domove, pa je projekt i po tomu izuzetno vrijedan i potreban. Projekt su kao partneri nominirali Grad Našice i Osječko-baranjska županija, dobili smo ga, izgradnja uskoro počinje, a završetak je planiran u 2026. godini – rekao je župan Ivan Anušić te zahvalio gradonačelniku Kašubi, zamjeniku Miletiću i djelatnicima upravnih odjela koji su u kratkom roku riješili sve administrativne prepreke za projekt.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istakao je kako Grad brine o demografiji, a između ostalih aktivnosti naglasio je odobrenje sredstva za još jedan gradski vrtić te sada za Centar za starije osobe.

– Ovo je povijesni trenutak za grad Našice, trenutak koji očekujemo više od 30 godina. Osigurana su sredstva, više od 7 milijuna eura, za projekt kojim ćemo podići kvalitetu života naših starijih i nemoćnih sugrađana – kazao je gradonačelnik te naglasio da je riječ o jednom od najkvalitetnijih projekata EU. Zahvalio je na pomoći premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Marinu Piletiću te osobito županu Ivanu Anušiću koji je prije 10 mjeseci predložio nominaciju projekta.

– Tada je to meni izgledalo kao san, ali nakon tri mjeseca mukotrpnog rada smo uspjeli doći do građevinske dozvole, a sada je potpisan i ugovor – rekao je Kašuba te zahvalio svim sudionicima projekta.

– Prije tri godine na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanoj u Našicama, razgovarao sam sa županom i premijerom o potrebi izgradnje centra i oni su iskazali podršku. S potpisom ovog ugovora, to je obećanje ispunjeno i uskoro počinju radovi. Naravno, puno je truda uloženo u tom vremenu, puno odluka je trebalo donijeti, napraviti projektnu dokumentaciju. Županija je kao partner mogla prijaviti samo jednu investiciju na našem području, a na prijedlog župana Anušića odabran je Grad Našice. Centar će podići kvalitetu skrbi o starijim osobama, ali i omogućiti zapošljavanje određenog kadra koji ćemo vjerujem u narednom razdoblju moći školovati u Našicama. Ovo je projekt za buduće generacije – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)