Ars Eugenium – knjiga koja predstavlja buduću obnovu dvorca Eugena Savojskog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U nekadašnjoj zgradi Vojne straže, danas Arheološkom muzeju 8. ožujka 2024. godine održana promocija knjige Ars Eugenium –  atraktorskom biseru ususret autorica Jasne Horvat, Josipe Forjan i Ivane Plaščak. Knjiga je nastala kao rezultat interpretacijske studije u sklopu projekta izrade projektno-tehničke dokumentacije za obnovu  dvorca Eugena Savojskog u Bilju – prenosi Osječko-baranjska županija.

U nekadašnjoj zgradi Vojne straže, danas Arheološkom muzeju sinoć je (8. ožujka 2024. godine) održana promocija knjige Ars Eugenium –  atraktorskom biseru ususret autorica Jasne Horvat, Josipe Forjan i Ivane Plaščak. Knjiga je nastala kao rezultat interpretacijske studije u sklopu projekta izrade projektno-tehničke dokumentacije za obnovu  dvorca Eugena Savojskog u Bilju.  

Osječko-baranjska županije i Općina Bilje prepoznale su kulturni, povijesni i turistički potencijal dvorca i 2015. godine, pa je zalaganjem donedavnog župana, a danas ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Ivana Anušića i načelnika Općine Bilje Željka Cickaja u dogovoru s Hrvatskim šumama dvorac prešao u zajedničko vlasništvo Općine i Županije. Predstavljanju knjige nazočio je uz Željka Cickaja i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, saborska zastupnica Nataša Tramišak i brojni drugi gosti.

– Knjiga je točka na i svim našim aktivnostima do sada, jer smo još 2006. godine krenuli s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, napravljena je projektna dokumentacija, a u pripremi je i prijava projekta izgradnje na natječaj čije raspisivanje uskoro očekujemo te vjerujem kako ćemo obnovu započeti u 2025. godini. Ova knjiga govori o povijesnom značaju Eugena Savojskog i ovog dvorca za naše područje – rekao je Željko Cickaj.

– Kao voditeljica ovog značajnog projekta, od izrade dokumentacije i tri studije koje smo radili u pripremi projektno-tehničke dokumentacije pratila sam autorice s popratnim informacijama bitnim za kreiranje samog sadržaja interpretacijske studije dvorca i u konačnici same knjige – rekla je Ivana Plaščak.

Obnova dvorca Eugena Savojskog je zajednički projekt Osječko-baranjske županija i Općine Bilje kojim se želi revitalizirati i staviti u funkciju ovo iznimno važno nasljeđe vojskovođe Eugena Savojskog. 

– Osječanima je vjerojatno poznato kako je Savojski u zgradi današnjeg Rektorata koja se nalazi svega nekoliko metara od mjesta gdje smo danas, imao svoj vojni stožer, a dvorac u Bilju bio je njegovo ratno uporište. Želja nam je u budućnosti povezati Bilje, Osijek i Osječko-baranjsku županiju s drugi europskim posjedima Eugena Savojskog koji su uglavnom muzeji i interpretacijski centri. Iznimno mi je drago što su se već u izradu projektno-tehničke dokumentacije za obnovu dvorca uključile autorice knjige koju danas predstavljamo jer je njihova istraživačka studija odredila budući smjer konačne obnove – rekao je Mato Lukić.  

– Knjiga je napisana i objavljenu prošle godine, predstavili smo naš dugogodišnji rad kojim smo istraživali ulogu, život i ostvarenja Eugena Savojskog na našem području. Predložili smo interpretaciju dvorca u Bilju koji je bio Eugenov najveći privatni posjed i gdje je pripremao ratne aktivnosti za prostor cijele jugoistočne. Interpretaciju dvorca smo proširili i na Atraktor, a to je sustav 12 gradova utvrda koje je Savojski osmislio i uspostavio kao gradove povezane rijekama. Zalažemo se da Osijek i dalje bude jezgrom Atraktora i da Eugen Savojski bude počasni građanin i Osijeka i Bilja – istaknula je autorica Horvat.

Ars Eugenum kroz četiri poglavlja prati prostor dvorca, a kreativnost autorica osim u pisanom, može se vidjeti i u digitalnom izdanju jer knjigu prate QR kodovi s poveznicama na audio i video poruke.

 – Napraviti interpretacijsku studiju prostora koji nema ni jedan artefakt je bilo iznimno izazovno i ono na što smo se kao autorice usmjerile jest kako ispričati priču o Eugenovoj osobnosti, od najranijeg djetinjstva pa sve do služenja trima carevima, preko njegovih vojnih i osvajačkih pohoda i u konačnici o kolekcionarstvu po čemu je bio poznat – dodala je Josipa Forjan. 

Ova je knjiga prozor u budući svijet Dvorca Ars Eugenium koji će obogatiti turističku ponudu Općine Bilje i Osječko-baranjske županije.

– Još prilikom predstavljanja, na završnoj konferenciji ovog projekta, studija je probudila veliki interes publike pa je ova knjiga bila logičan slijed. Podijeljena je u četiri poglavlja od kojih prvo pojašnjava širi i uži projektni plan, drugi dio obuhvaća šetnju dvorcem prilagođavajući ključne povijesne i kulturne značajke današnjem vremenu i u ovom se dijelu ponajbolje oslikava kreativnosti autorica koje u razradi prostora koriste i multimedijalne elemente. Na kraju čitatelje čeka pogled u budućnost gdje autorice govore o kulturnom, obrazovnom i iznad svega turističkom značaju biljskog dvorca – rekla je Ivana Gusak Galić, urednica knjige.

Pred Općinom Bilje i Osječko-baranjskom županijom, je tako posao prijave projekta, osiguravanja sredstava i njegove provedbe kako bi ga stavili u funkciju turizma, a pred čitateljima je vrhunski zapis proizašao iz prve faze ovog projekta gdje imaju priliku uživati u povijesnim detaljima, ali i planovima za budućnost Eugenovog dvorca. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)