Anušić živi u novoj katnici, a godinama prijavljen kod mame: Pogriješio sam, ispričavam se!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Nakon što je HDZ-ov osječki župan Ivan Anušić prozvao stranačkog kolegu i šefa HEP-a Franu Barbarića zbog bespravne gradnje i zaratio s vodstvom Drave International zbog požara, jedan portal je objavio da je Anušić i sam bespravni graditelj te da ne živi na adresi na kojoj je prijavljen. Provjerom smo utvrdili da je tek dio toga i točan – prenosi 24sata.

Anušić živi sa suprugom i djecom u rodnom Antunovcu u novoj katnici s bazenom. Ali je prijavljen na kućnoj adresi svoje majke, tri kuće dalje u istome mjestu. Godinama se nije prijavio na ispravnu adresu prebivališta, a za to je propisana kazna od 60 do 660 eura.

– To je kuća u kojoj sam se rodio i živio. Kad smo napravili novu kuću, preselio sam se, ali kako svi znaju gdje živim, nisam imao vremena mijenjati i osobnu i putovnicu zbog preseljenja 30 metara dalje. To je moj prekršaj, ispričavam se, prijavit ću se na novu adresu i ako treba platiti kaznu – kaže nam Anušić.

Nova kuća glasi na suprugu, a gradnja je počela 2015. godine, financirana je i kreditom. Obitelj 2019. godine u dvorištu gradi bazen i pomoćni objekt. U zemljišnim knjigama je navedeno da pomoćni objekt nema uporabnu dozvolu. Međutim, Anušić nam je poslao pravomoćnu uporabnu dozvolu iz 2019. godine i za pomoćni objekt i za bazen. Inače, kako kuća ima valjane dozvole, za bazen i mali pomoćni objekt ih nije ni morao vaditi jer su to jednostavne građevine.

– Sve je legalno izgrađeno, a uporabne smo tražili baš kako bi sve bilo maksimalno čisto – kaže župan koji je poslao dozvole koje se vide i na javno dostupnom sustavu.

Kaže da ne zna zašto dozvola za pomoćni objekt nije evidentirana u zemljišnim knjigama. Njegov projektant kojeg smo kontaktirali također se poziva na predanu pravomoćnu uporabnu dozvolu i ističe da se očito radi o pogrešci katastra koji je sve trebao prijaviti u zemljišnu knjigu.

Anušić je inače u imovinskoj kartici prijavio da kuća ima 292 kvadrata površine, a u zemljišnim knjigama je ona upisana na 194 kvadrata. Nije upisao zemljište, ali je zadnje četiri godine u napomene stavio točnu površinu zemljišta od 1498 kvadrata te da su na njemu, osim kuće, izgrađeni i bazen i pomoćni objekt. Kvadratura oba objekta je nešto manja nego u zemljišnim knjigama. Kad je bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić “zaboravio” upisati pomoćni objekt od 120 kvadrata u dvorištu jer je to, po njemu, roštilj, Povjerenstvo je dalo upute. Objasnilo mu je da je trebao upisati ukupnu površinu zemljišta kao kuću s okućnicom i vrijednost ili svaki taj objekt navesti zasebno. Anušić ih je naveo u napomenama na kraju imovinske kartice.

– Nema opcije upisa bazena i pomoćnog objekta, pa sam ih stavio kroz napomene. Provjerit ću razlike u kvadraturi, ali upisao sam veću kuću, vjerojatno računajući i garažu i terasu, nego što je ona evidentirana u gruntovnici. Ako treba nešto ispraviti, učinit ću, ali vidi se da ništa nisam skrivao – kaže Anušić.

Zakasnio je upisati i oranice i livade koje je supruga naslijedila nakon smrti majke. Upisao ih je tek u lipnju nakon novinarskih upita, a trebao je to učiniti odmah po nasljeđivanju.

– I to je moja pogreška, ali čekali smo ostavinsku raspravu, a ta zemljišta u malome mjestu pored Đakova su livade, šipražje i šume te praktički ništa ne vrijede – kaže župan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)