145 godina tradicije i uspjeha Poljoprivrednog instituta Osijek

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na prigodnoj svečanosti održanoj na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku Poljoprivredni institut Osijek je obilježio 145obljetnicu. Poljoprivredni institut nastao je na temeljima Gospodarskog pokušališta, koje je 1878. godine u Osijeku osnovalo Slavonsko gospodarsko društvo, a iz kojeg se 1916. godine razvio Agrikulturni kemijski zavod. Sljednik tog zavoda je Poljoprivredni institut u Osijeku, koji nosi to ime od 1961. godine. Svečanosti je uz ravnatelja Instituta prof.dr.sc. Zvonimira Zdunića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, dekana Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Krunoslava Zmaića te ostale uvažene goste, nazočio i zamjenik župana Josip Miletić – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Čestitam 145. obljetnicu djelovanja Poljoprivrednog instituta Osijek svim djelatnicima i suradnicima ustanove koji ustrajno i kvalitetno rade na očuvanju naše tradicije i poljoprivredne proizvodnje. Znanost pokazuje značajan doprinos razvoju naše zajednice, a poljoprivreda kao temeljna gospodarska grana istoka Hrvatske upravo u Poljoprivrednom institutu ima snažnog i pouzdanog partnera za još jači rast i razvoj. Potporu u tom smjeru pruža i Osječko-baranjska županija s ciljem osiguravanja i razvijanja izvrsnosti u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje – kazao je Miletić.  

Ravnatelj Instituta prof.dr.sc. Zvonimir Zdunić naglasio je kako se ova institucija tijekom stoljeća i pol postojanja razvila u najveću, najznačajniju i najutjecajniju javno-znanstvenu i istraživačku instituciju iz područja oplemenjivanja bilja, genetike i sjemenarstva.

– Danas Institut ima 220 zaposlenika svih obrazovnih struktura koji našu instituciju čine jedinstvenim u Hrvatskoj. Naš je posao razvijati i proizvoditi sjeme i sjemenarstvo te utjecati na opću agrotehniku i sortiment, odnosno izbor onoga što naši poljoprivrednici siju. Mogu s ponosom reći da se svaka druga poljoprivredna površina u Hrvatskoj koja je zasijana kulturama kao što su pšenica, ječam, kukuruz, soja, lucerna i stočni grašak, siju sortimentom Poljoprivrednog instituta Osijek. Površina koju Institut obrađuje i vrši istraživanja iznosi 790 hektara, a pored toga radimo sjemensku proizvodnju na više od 2000 hektara kod kooperanata u zemlji i inozemstvu – zaključio je prof.dr.sc. Zdunić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)