112 preporuka izdano u borbi protiv komaraca. Bitka se nastavlja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u petak je na redovitoj konferenciji za novinare izvijestio javnost o brojnosti komaraca na području grada Osijeka i kao i daljnjim planovima njihovog suzbijanja – prenosi Grad Osijek.

– Koncentracija komaraca nakon prošlotjednih tretmana na području samog grada je relativno zadovoljavajuća, međutim velika brojnost (23.6 i 27.6.) zabilježena je u Sarvašu, kao i istočno od Sarvaša, u općini Erdut kamo komarci dolaze s područja Kopačkog rita. Slijedom tih podataka Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je nove preporuke – izvijestio je zamjenik Vulin.

– U srijedu, 28. lipnja, tretirano je područje Sarvaša, Tvrđavice i zapadnog dijela Osijeka, koji su pokazali visoku učinkovitost koja je prosječno iznosila 89 posto. Nakon toga, 29. lipnja, izdane su i preporuke te su provedeni adulticidni tretmani sa zemlje u Halaševu, zapadnom dijelu Osijeka te u Sarvašu, dok je jedini preporučeni adulticidni tretman iz zraka bio na području Sarvaša, gdje su komarci paralelno tretirani i sa zemlje. Podatke o učinkovitosti tih tretmana još uvijek čekamo te ćemo o njima izvijestiti na sljedećoj konferenciji za novinare, no kao i kod prethodnih tretmana, očekujemo relativno visoku učinkovitost – dodao je Vulin.

Na temelju preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u petak, 30. lipnja, odrađena su dva adulticidna tretmana sa zemlje u Josipovcu i Višnjevcu te dijelu obližnjeg zelenog pojasa, kao i u dijelovima zelenog i naseljenog područja u Podravlju.

– Ova je posljednja preporuka za Podravlje ukupno 112. koju je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao. S obzirom na životni vijek prve tri generacije komaraca i, što je najvažnije, izostanak novih vodnih valova na Dunavu i Dravi, očekujemo da će njihov broj iz tjedna u tjedan biti sve manji, a mi ćemo i dalje nastaviti odrađivati sve nove preporuke – zaključio je Vulin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)