11,3 milijuna eura za obnovu i rekonstrukciju putničkog terminala Zračne luke Osijek

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Sporazum za izvođenje radova gradnje putničkog terminala Zračne luke Osijek, vrijedan 11,3 milijuna eura , potpisan je u utorak između te tvrtke i zajednice izvođača radova, u nazočnosti osječkog gradonačelnika Ivana Radića i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića – prenosi Grad Osijek.

Gradonačelnik Ivan Radić rekao je tom prigodom kako je danas velik dan za Osijek. Naime, danas su zatvoreni radovi na obnovi glavne zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, te otvoreni radovi na obnovi zračne luke koji će između ostaloga donijeti bolji prvi vizualni dojam svima onima koji u Osijek dolaze željezničkim, odnosno zračnim prijevozom.

– Možemo biti izuzetno zadovoljni i ponosni. Ulaganja u željeznički kolodvor vrijedna četiri milijuna eura plus pdv i u obnovu putničkog terminala u zračnoj luci vrijednu 11, 3 milijuna velika su ulaganja u grad Osijek i u Osječko-baranjsku županiju. Do prije dvije godine iz Osijeka i u Osijek nismo imali niti jedan međunarodni let, sada imamo i za München i za London. Time se broj putnika u zračnoj luci povećao, 134 posto je više putnika u odnosu na prošlu godinu – rekao je gradonačelnik Radić i dodao da su ovogodišnje turističke brojke za 20 posto bolje u odnosu na prošlu, koja je bila najuspješnija u povijesti osječkog turizma.

– Osijek se i gospodarski i na svaki drugi način oporavlja. Imamo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisko nezaposlenost. Nedavno smo doveli i najveću stranu investiciju od Hrvatske samostalnosti u grad Osijek. Tu nema stajanja, nastavit ćemo i dalje tako raditi – kazao je.

Gradonačelnik je dodao da 2020. godine Grad Osijek nije izdvajao niti jedan eurocent za zračnu luku, dok ove godine izdvaja 200.000 eura i da će se rezultati tih ulaganja uskoro i vidjeti.

Župan Ivan Anušić izjavio je kako Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao suvlasnici itekako prepoznaju potencijal osječke Zračne luke.

– Financiramo te sufinanciramo zračne linije, povezanost grada Osijeka i s Münchenom i s Londonom i na razini nacionalnog prometa unutar Hrvatske. Nećemo stati na tome, nego ćemo otvarati i nove linije. Smatram da je ova zračna Luka veliki potencijal, ne samo kad govorimo o putničkom prometu, nego prvenstveno gospodarskom, logističkom i da će se u tom smjeru stvari događati – rekao je župan Anušić ističući da će zračna luka biti ljepša i reprezentativnija.

Direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos istaknuo je da ovo značajan ugovor za zračnu luku i cijelu istočnu Hrvatsku.

– Zračna Luka može biti jedan od generatora gospodarske i ekonomske promjene istočne Hrvatske i upravo ovaj projekt je dobar i kvalitetan pokazatelj da u tom smjeru idemo. Osim povećanja broja operacija i letova, danas je centralni događaj obnova putničke zgrade, koja je izgrađena davne 1980. Obnove će biti ne samo vizualna već i energetska i tehnička obnova – rekao je Kos i zahvalio Vladi RH, Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na podršci.

Predstavnik izvođača radova Ivica Crnković objasnio je da se projekt rekonstrukcije zgrade sastoji od tri faze i da će radovi obuhvatiti unutarnje uređenje, prilagođavanje zračne luke pravilima Schengena, rekonstrukciju fasade i izradu vanjske nadstrešnice. Radove izvodi zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Osijek-Koteks, Projektgradnja i Tramis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)