„10 godina OBŽ kroz europske projekte“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Povodom 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, na Trgu slobode u Osijeku danas (30. lipnja 2023. godine) održana je manifestacija „Dani otvorenih vrata EU projekta“, koju na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Događanje su organizirali Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije i centar Europe Direct Osijek te zainteresiranim građanima predstavili EU projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica na području županije – prenosi Osječko-baranjska županija.

Na izložbi pod nazivom „10 godina OBŽ kroz europske projekte“ na trostranim promotivnim panoima javnosti su predstavljeni projekti financirani sredstvima Europske unije i njihov doprinos razvoju Osječko-baranjske županije. Izložba je pripremljena u sklopu projekta „Tehnička pomoć JU ŽRA OBŽ 2019.-2023.“

– Čestitam svima koji su u proteklih 10 godina aktivno sudjelovali u realizaciji brojnih europskih projekata u našoj županiji pri čemu smo ostvarili investicije vrijedne više od 1,7 milijardi eura, a sličnome se nadamo i u budućnosti. Očekujemo natječaje koji će uskoro biti raspisani, a u sklopu toga pokušali smo projektima obuhvatiti sve skupine društva, od onih najmlađih do najstarijih. Osječko-baranjska županija je, između ostaloga, zahvaljujući europskim fondovima izgradila Gospodarski centar OBŽ, Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, energetski obnovila mnoge zgrade javne namjene te realizirala niz drugih vrijednih projekata. Također, Županija je u samom vrhu po povlačenju europskih sredstava, a uvjeren sam da će tako biti i dalje – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Ravnatelj JU ŽRA OBŽ Denis Ćosić rekao je da će se proteklih 10 godina pamtiti po brojnim EU projektima koji su donijeli boljitak području Osječko-baranjske županije, i to u svim sferama života i rada.

– Svjedoci smo brojnih ulaganja, osobito posljednjih godina i možemo biti ponosni na iznose povučenih sredstava iz EU. Tijekom 10 godina gotovo 1,7 milijardi eura je povučeno na području Osječko-baranjske županije kroz razne projekte u javnom i privatnom sektoru. Očekujemo uspješan nastavka tih procesa, tim više jer znamo da je Hrvatskoj na raspolaganju više od 25 milijardi eura, a JU ŽRA OBŽ je spremna pomoći u realizaciji projektnih ideja, istakao je Ćosić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić naglasio je kako se trenutno u razne projekte u gradu Osijeku ulaže 150 milijuna eura EU sredstava, a godišnji proračun Grada je 128,3 milijuna eura, što govori kolika je važnost EU projekata za ovo područje.

Program je obuhvatio i predstavljanje EU mreže za rad s javnošću i informiranje, a svoje aktivnosti predstavili su i Hrvatski zavod za zapošljavanje PS Osijek (EURES Osijek), PRONI Centar za socijalno podučavanje (Eurodesk), TERA Tehnopolis d.o.o. (Europska poduzetnička mreža), JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije (Europe Direct Osijek) i Pravni fakultet Osijek (Europski dokumentacijski centar) te Erasmus studentska mreža Osijek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)