Do konca srpnja provedeno 129 preporuka za tretiranje komaraca

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Do konca srpnja izdano je i provedeno 129 preporuka Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za tretiranje komaraca izvijestio je zamjenik osječkoga gradonačelnika Dragan Vulin na redovitoj konferenciji za novinare koja se održala u srijedu u Gradskoj upravi – prenosi Grad Osijek.

„Do današnjega dana utrošeno je 928 tisuća eura od planiranih 1,6 milijuna eura koje imamo osigurano u našem proračunu. Podsjećam da su 800 tisuća eura vlastita sredstva Grada Osijeka, 600 tisuća eura su sredstva Vlade RH i 200 tisuća eura sredstva OBŽ, te još dodatnih 312 tisuća eura sredstva susjednih općina, potpisnica našeg zajedničkog sporazuma o borbi protiv komaraca.“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin te dodao da je od 18. srpnja izdano i provedeno 20 novih preporuka.

„Uglavnom se radi o adulticidnim tretmanima sa zemlje. Učinkovitost je bila iznad 50%, osim Klise i Cvjetnog naselja, gdje su tretmani ponovljeni. Provedeno je i nekoliko larvicidnih tretmana i sa zadovoljstvom mogu reći da je njihova učinkovitost iznad 50%.“, rekao je zamjenik Vulin te istaknuo da je ugovorna obveza izvođača da svaki neučinkoviti tretman, koji je ispod 50% , ponovi, odnosno da Grad Osijek kao naručitelj nije dužan platiti neučinkoviti tretman.

„Ove godine Grad Osijek je dobio i dopuštenje resornog Ministarstva zaštite okoliša za larvicidno tretiranje biološkim sredstvima komaraca na području PP Kopački rit. Sukladno dopuštenju provodimo i monitoring kako tretiranje utječe na životinjske vrste u suradnji s NZJZ i Odjelom za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. To je dodatni iskorak u borbi protiv komaraca.“, rekao je Dragan Vulin te zaključio da su dosadašnji tretmani pokazali visoku razinu učinkovitosti, te da je stanje s komarcima na području grada Osijeka i svih prigradskih naselja zadovoljavajuće.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)