Više od 80% zahtjeva za građevinskom dozvolom nepotpuno ili neusklađeno s propisima. Postrožava se pristup rješavanju zahtjeva

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Jedan od ključnih problema koje je naslijedila aktualna gradska uprava, a koji je najviše u fokusu javnosti, je izdavanje građevinskih dozvola. Grad Osijek kroz resorni upravni odjel, osim građevinskih dozvola, izdaje još 34 druga akta, lokacijske, uporabne i ostale akte, a u razdoblju od 1. siječnja 2015. do 4. lipnja 2021. godine, kada je nova administracija na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem preuzela upravljanje gradom, broj zaprimljenih predmeta bio je 1732, a riješenih 1472 – prenosi Grad Osijek.

Izvijestio je to u četvrtak na konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin te dodao kako je prosječan broj riješenih predmeta godišnje bio 267.

260 naslijeđenih neriješenih predmeta

– Na dan 4. lipnja 2021., po preuzimanju dužnosti, naslijedili smo točno 260 neriješenih predmeta i četiri službenika koji su radili na tim poslovima. U tri godine mandata zaposlili smo ukupno 13 magistara inženjera građevine, kadar koji je bio deficitaran, a na današnji dan imamo 11 službenika koji obrađuju zahtjeve, ne samo za građevinskim dozvolama već i za izdavanjem i svih drugih akata – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Objasnio je kako novim službenicima zaposlenima na izdavanju građevinskih i drugih dozvola treba najmanje šest mjeseci da počnu dijelom samostalno raditi, a tri godine da budu potpuno samostalni u svom radu. Usto svaki službenik osobno odgovara za izdanu dozvolu.

Uz nove predmete rješavaju se i zaostatci

– Od 1. siječnja do 1. lipnja zaprimili smo 140 zahtjeva, a riješili 160. Uz predmete koje zaprimamo, paralelno rješavamo i zaostatak koji se generirao kroz ovih pet, šest godina prije ovoga mandata. Trenutačno su neriješena 133 zahtjeva, dok je ukupno zaprimljenih predmeta koji čekaju na rješavanje ili su u postupku rješavanja 313 – kazao je.

– Činjenica je da se relativno dugo čeka na izdavanje građevinskih dozvola i nisam zadovoljan s tim rokovima, ali ne želim preuzeti odgovornost za ono za što apsolutno nismo krivi kao gradska administracija – dodao je i naglasio je da se trenutno prosječno čeka od četiri do šest mjeseci od predavanja zahtjeva za građevinsku dozvolu do preuzimanja predmeta u razmatranje. Tek ako je predmet uredan bit će riješen u zakonskom roku od 30 do 45 dana, naglasio je.

Vjeruje da će se u roku od dvije godine riješiti zaostatka nakon čega će krenuti s praksom da se zahtjev odmah nakon predaje uzmu u rad.

Više od 80% zahtjeva ili nepotpuno ili neusklađeno s propisima, postrožit će se pristup izdavanju građevinskih dozvola

– Više od 80 posto zahtjeva za izdavanjem građevinske dozvole je ili nepotpuno ili nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom ili drugim zakonskim propisima, i to često namjerno, pa dolazimo do situacije da djelatnici našeg odjela uvjetno i projektiraju određene građevine, jer toliko bude ispravaka i vraćanja nazad – dodao je Vulin najavivši kako će Grad postrožiti postupanje s građevinskim dozvolama.

Pozvao je investitore da sami provjere kakvo je stanje njihovih predmeta na mail info.urbanizam@osijek.hr jer se često događa da projektanti odgovornost za dugo čekanje prebacuju na Grad.

– U većini slučajeva to nije bilo točno, jer se radilo o tome da Grad zatraži zahtjev za dopunu, a da projektanti to ne prenesu investitorima – zaključio je.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)