VIDEO Branko je u Fići stao pred T-55. Zapovjednik JNA Hrvatu u tenku uperio pištolj: ‘Po gasu!’

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osijek, 27. lipnja 1991. JNA koja je još bila razmještena po osječkim vojarnama izvela je tenkove na ulice. Tenkovi i transporteri gazili su aute, pucali… Osječani su ih gađali bocama, kamenjem, granama…


David protiv Golijata

U predvečerje, na uglu Vukovarske i tadašnje Klajnove ulice, crveni Fićo skreće, koči i staje pred tenk. Iz fićeka izlazi Branko Breškić, visoki i brkati mlađi muškarac u kratkim hlačama, crnoj majici i sandalama. David protiv Golijata, Branko protiv JNA tenka T-55. U njemu je bio Josip Ilić, Hrvat iz mjesta kraj Županje koji je u Osijeku služio vojni rok. Zapovjednik mu je u leđa uperio pištolj i rekao: ‘Po gasu!’. Ilić je krenuo i pregazio crvenog Fiću. Njegov vlasnik kasnije se vratio do olupine i uzeo komad da mu ostane za uspomenu. Scene kako tenk lomi Fiću obišle su svijet. I mali crveni auto iz Hrvatske postao je simbol otpora srbočetnicima – prenosi 24sata.

Njegov vlasnik je samo koji mjesec kasnije uzeo pušku i obranio Hrvatsku.

Nastradao je 2001. godine u prometnoj nesreći. Ostao je osječka legenda, a njegov prskos prema JNA i tenku prepričava se generacijama. U njegovu čast u Osijeku je 2011. godine postavljena instalacija crvenog fiće koji gazi tenk. 

– Spomenik mi predstavlja sjećanje na tatu i njegov doprinos stvaranju Hrvatske. Pokazao je kako se običan i mali čovjek može suprotstaviti nepravdi – rekao nam je prije nekoliko godina sin Branimir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)